• Tecum

    Eurovision

    Äntligen är spektaklet över och det gick säkerhetsmässigt bra, till medias stora besvikelse. Det hördes tydligt på nyheterna i morse, de hade hoppats på kravaller och våldsamheter.

    Mindre bra gick det för EBU som fick burop och kritik både för att Israel tilläts delta och att Nederländerna diskades. Kulturvärlden är märklig, man talar högt om kvinnors rättigheter och det är en av de sektorer där metoo slog igenom hårdast. Men när en kvinna utsätts för hot och våld av en man är det hans parti man tar...

    Precis som i fjol vann juryns favorit över folkets. Minns inte men jag tror att skillnaden var större i år då Kroatien låg längre ner inför tittarrösterna än vad Finland gjorde i fjol. Faktum är att Schweiz´ skitlåt bara blivit femma om tittarna fått bestämma själva.
    Men intressantast är Israels superhopp, de fick sex(6) gånger så många röster från tittarna än från juryn och hade slutat trea utan juryröster. Ändå var Israels låt en typisk "jurylåt", en stark ballad utan publikfriande aktiviteter på scen. Slutsatsen är given man röstade politiskt. Vänstern är stark inom kulturkretsar i hela Europa och liksom i Sverige har upprop och bojkottkrav stått som spön i backen. Och det sitter ju musikproffs i juryn... Så juryn valde att stödja terrorism medan tittarna avskyr terror och tog Israels parti. Något för politiker att tänka på och ta till sig...

    Måste också nämna Storbritannien som för en gångs skull hade en hyfsad låt. Men bögsex på scenen var för magstarkt för tittarna som nollade dem...

  • Svar på tråden Eurovision
  • Tecum
    Tow2Mater skrev 2024-05-12 20:42:24 följande:

    Vinnaren var väl icke-binär - PK passligt ur juryns synvinkel.


    Det var du som sa det...!
  • Tecum
    Dimpen skrev 2024-05-12 21:27:40 följande:

    Sådan är socialismen och PK-feminismen. Tyvärr. Är du förvånad?


    Inte ett dugg! Men man måste visa fram hur saker och ting hänger ihop. Många vill inte se det uppenbara.
  • Dr Nail

    Är det nån som vet varför hela den där Sodom och Gomorra släpades hit för? Just fan, vi råkade vinna förra året, med nåt som ingen kommer ihåg. Låt oss aldrig vinna igen.

  • Anonym (Kroat)

    Jag är självklart biased.
    Som jag ser det, röstningen var högst politiskt. Allt detta boande, mobbing av Izraelisk sångerska och godhetssignalerarnas hysteri kring Izraels deltagande skapade en motvåg. Jag tror inte att världen älskar Izrael så mycket som de INTE vilkorslöst köper narrativ om palestinsk 100%-ig oskyldighet.
    Organisatorerna blev medvetna om en rejäl möjlighet att Izrael skulle kunna vinna vilket skulle innebära kaos i Malmö, kanske även hela Europa. Därav påverkade de juryn att fokusera på en låt och ge den försprång av den magnitud som inte kan balanseras av tittarnas röster. Dessa självständiga experter som sitter i juryn agerade sedan duktigt lydsamt. Hur kan man annars förklara alla dessa 12or, för en låt som inte alls klättrade på charts? Resultatet blev att folkets femma vann. Ett hundratal personer bestämde över miljoner tittarna.
    Lektionen man har fått lära sig är att Eurovision är absolut en politisk event och att man borde sluta rösta, eftersom det ändå spelar ingen roll. Låt dessa finna smakfula människor som sitter i juryn bestämma allt i lugn och ro.

  • Liza Angela

    Jag tycker uppriktigt synd om den kroatiske killen. 


    Den egentliga vinnaren fick åka hem obemärkt och marginaliserad, för att eventet enbart handlar om Pride-PK och/eller Gaza.

    En helt vanlig cis-person från ett land utan väpnad konflikt. Det enda han hade att komma med var ösig musikunderhållning och en majoritet av publkrösterna. Chanslös och irrelevant i sammanhanget, med andra ord.

  • Anonym (Röster åt båda hållen!)

    Kroatien har varit favoriten hela våren ute i Europa och fick också mest röster av folket. Israel hade en bra låt och en tjej som kunde sjunga superbra men Kroatien
    var favoriten hos folket.
    Israel låt hade kommit topp 5 ett normalt år precis som nu men hade knappast vunnit över Kroatien.
    Tyvärr vet man inte hur många röster Israel skulle ha fått utan konflikten som är nu men givetvis har det gått åt båda hållen, vissa har inte röstat på dom pga av 
    den men dom har också fått stödröster så tyvärr kommer ju inte Eurovison undan
    politik men Kroatien har hela tiden varit favoriten i all betting och fick också flest röster ifrån folket i Europa!
    Så tråkigt för Kroatien att dom inte fick vinna även om Schweiz låt också är bra.

  • Tecum

    Ett ESC utan riktig vinnare. Visserligen vann Schweiz men det måste kännas surt att bara bli femma hos tittarna. För Kroatien är det tvärtom, vann hos tittarna men det räckte ändå inte.

    Det land som vann mest är Israel. Trots hatkampanj både mot landet och artisten, uttalad antisemitism,  stora demonstrationer, kändisbojkott och en jury som röstade politiskt fick de folkets stöd på ett sätt som måste kännas som en käftsmäll för alla hatare och bojkottivrare.

  • Liza Angela

    Eh jomenvisst, Israel var väl det bidrag som fick mest upprättelse gentemot PK-juryns tvivelaktiga insats. Men hon blev inte snuvad på någon seger p.g.a. dem, vilket Kroatien blev.

    Men detta är det ingen som pratar om, för alla är så sjukligt fixerade vid Israel, Israel, Israel. Är det ens nån idé för några "normala" länder eller artister att ställa upp framöver, om deras roll bara blir att agera kuliss eller utfyllnad åt opinionsbildande bidrag? 

    Britterna förstod att regnbågsfolk har fördel i detta sammanhanget, men de drev det för långt och sköt sig själva i foten. Ska bli intressant att se vad mer som finns att lära av erfarenhet. Starta lite egna krig kanske? Hur annars få till den åtråvärda uppmärksamheten i ett musikevent där musiken har kommit att bli totalt irrelevant...?

Svar på tråden Eurovision