Har din hund fått mask i magen? Så vet du

Det finns tyvärr många olika sorters maskar din hund kan få i magen... Läs mer här.

Foto: Unsplash

Symtom på att din hund fått mask

Vanliga symtom på en maskinfektion är att din hund magrar och får diarréer. Valpar kan även få uppsvälld buk, vilket kan vara farligt.

Andra vanliga symtom är minskad aptit och att hunden "åker kana", alltså släpar sig fram på baken. Detta beteende beror på att maskarna ofta orsakar klåda.

Vanligaste maskinfektionerna hos hundar

Den allra vanligaste masken hos hundar i Sverige är spolmask. Den drabbar främst valpar eller unga hundar, eftersom äldre hundar utvecklar en motståndskraft mot masken. Den vuxna spolmasken är mellan 10 och 18 centimeter och kan ibland ses i kräkningar eller avföring. Men det är även vanligt att hunden inte uppvisar några symtom.

Bandmask ses ofta som små "risgryn" i avföring eller runt hundens rumpa. Detta beror på att bandmasken består av en mängd segment som lätt går av.

Det finns även andra typer av maskar som drabbar hundar, men ingen är vanlig i Sverige.

Behandling av mask hos hundar

De allra flesta maskinfektioner går lätt och snabbt att behandla med läkemedel. Det är dock viktigt att du är säker på att din hund har drabbats av just mask. Mask kan, precis som andra parasiter, lätt utveckla en resistens mot behandlingen. Det förekommer troligen ingen större resistens i infektioner hos hundar, men hos boskap har resistens redan uppkommit. Det är alltså viktigt att arbeta förebyggande och inte behandla i onödan.