5 av 9 vinterkängor för barn tar in vatten

Skor


Den som köper ett par vinterkängor till barnen i Sverige utgår förmodligen från att tillverkaren framför allt ser till att kängorna inte tar in vatten.

Testfaktas tidigare tester har visat att det antagandet rimmar illa med verkligheten. Årets resultat är inget undantag. Det pekar snarare på en generell försämring. Kanske har de senaste vintrarnas kyla fått tillverkarna att glömma både slask och blöta. Fem av nio testade par tar in vatten innan det simulerade gångvärdet för vattentäthet: 200 000 steg.

Tidigare har kängor som är tillverkade i Gore Tex klarat vattentestet bra, men denna gång finns även ett par Gore Tex-kängor bland de underkända paren. Super Fits modell Cross tog in vatten redan efter knappt 1000 steg.

I den sammanlagda betygsättningen i testet är vattentätheten den klart viktigaste faktorn. Anledningen enkel: om en känga blir blöt saknar de andra egenskaperna betydelse. Bristande vattentäthet är ett återkommande problem bland tillverkarna. Men det betyder inte att det saknas en strävan att förbättra sig. Förra året utmärkte sig exempelvis Skopunktens modell Lejon negativt. Kängorna blev då blöta redan efter drygt 100 steg. I år är Lejon-modellen en av fyra som får godkänt i vattentestet. Lejon får samma höga betyg som betydligt dyrare Gore Tex-modellerna Viking Bluster och Ecco Snowrush, som är testets bästa kängor sammantaget.

Läs hela testet

Läs hela kängtestet och se tabellen över testresultaten på Testfakta.se

Snowrush och Bluster får även högsta betyg för andningsförmågan, där Lejon får ett av testets lägsta betyg tillsammans med tre andra modeller.

Om det råder stora skillnader mellan modellernas vattentäthet och andningsförmåga, så är skillnaden betydligt mindre när det kommer till den värmeisolerande förmågan. Samtliga kängor får godkänt i momentet.