Föräldrarna rasar: ”Var f#n är mormor när man behöver henne?!”

Familjeterapeuten Agneta Hölcke vill problematisera kraven på mor- och farföräldrar – som ofta arbetar heltid.

Dagens mor- och farföräldrar vill ha mer egentid. Foto: Unsplash / Unsplash

"Hur kan man vara så ointresserad av sina barnbarn?"

Sömnbristen börjar göra sig påmind och energin är på väg att ta slut. Det enda du önskar dig är en kväll med din partner, där ni slipper överröstas av barnskrik. Kanske tillbringade du själv mycket tid hos din mormor eller farmor när du själv var liten och tycker att det vore mysigt för dina egna barn att få samma relation. Men var håller egentligen barnens mor- och farföräldrar hus när du behöver dem som bäst?

Läs mer: "Barn gjorde inte förhållandet bättre" – parterapeuten svarar

"Jag har två äldre barn som hon inte heller verkar intresserad av"

I forumet på Familjeliv.se är mor- och farföräldrars frånvaro i vardagen ett hett diskussionsämne. Medlemmen Vitabönan är en av dem som ber om råd av andra som är i samma situation.

– Min mamma har inte sett min lilla bebis som nu är över två månader gammal. Jag har två äldre barn på fem och tre år som hon inte heller verkar så intresserad av. Varför är vissa mor- och farföräldrar sådana? Barnbarn är ju livets efterrätt. Jag har ringt och pratat med henne, men hennes ursäkt är att hon bygger upp ett arv åt mig och min bror.

– Var fan är mormor när man behöver henne? undrar en annan.

Läs mer: Alla svärmödrars dag: "Hon säger att barnbarnen är hennes barn"

2000-talets mormor är ingen bullbakare

Agneta Hölcke, familjeterapeut och föräldrarådgivare i Stockholm, bekräftar att det finns mor- och farföräldrar som är ointresserade, men hennes uppfattning är att de allra flesta vill umgås med sina barnbarn.

– Dagens mor- och farföräldrar vill bestämma över sin egen tid och ha utrymme för egna intressen och självförverkligande och med bristande kommunikation så kan det missuppfattas som ointresse. Mormodern som alltid är hemma, bakar och skapar traditioner är sällsynt idag. Vi måste göra upp med gamla bilder och tänka nytt kring hur en mormor ska vara på 2000-talet, säger hon.

Många äldre jobbar fortfarande heltid

Idag jobbar de allra flesta ur den äldre generationen och ofta heltid. De som har hunnit bli pensionärer har fullt upp med egna intressen och har ett rikt socialt liv. De har inte möjlighet att alltid vara tillgängliga eller att kunna ställa upp med kort varsel.

– Dagens pensionärer känner sig unga och pigga. De vill göra sådant som de inte har hunnit med när de jobbade. En genomsnittlig 60-åring är piggare idag än för 40 år sedan och är fortfarande mitt i livet, berättar Agneta Hölcke.

Viktigt med dialog – men de har rätt att säga nej

Hon betonar att det är viktigt att du som känner dig besviken på dina föräldrar startar en dialog med dem, så att ni tillsammans komma överens om hur ni vill ha det. Var tydliga, så vet ni var ni har varandra, säger Agneta Hölcke.

– Prata i jag-form. Berätta att du skulle vilja ha lite avlastning, så att du får vila. Berätta också att barnet har förväntningar på att få träffa sin mormor och morfar. Kanske kan de hämta på förskolan en dag i veckan? Se hur mycket de vill ställa upp men kom ihåg att de har all rätt att säga nej, säger Agneta Hölcke och berättar att det ofta också är tvärtom, det vill säga att barnens mormor eller din svärmor kliver för nära och tar över.

Hur vet man, som mormor, vad som är att ställa upp lagom mycket?

– Det är svårt att veta, men oftast förstår man det efter ett tag. Fråga om du får komma på besök och berätta om dina egna önskemål. Det är bra att prata och förklara, säger Agneta Hölcke.

Föräldrars orimligt höga förväntningar på barnens mor- och farföräldrarna är något som Agneta Hölcke ofta stöter på och som kan ställa till det i relationen mellan generationerna.

"Tycker mor- och farföräldrar har en plikt"

En medlem, som vill vara anonym, skriver om just det i Familjelivs forum.

– Jag tycker att mor- och farföräldrar faktiskt har en plikt att sörja för att barnbarnen får en bra uppväxt. Det kan de göra genom att stötta föräldrarna under de tuffa småbarnsåren. Av ren kärlek alltså! Det krävs inte massor, men som barnbarnets förälder så betyder det oerhört mycket.

En annan medlem som skriver anonymt under beteckningen ”Skärpning” tycker precis tvärtom.

– Jag och maken har alltid varit överens om att det var vi som valde att få barn tillsammans och därmed är det även vårt ansvar att ta hand om dem. Nu har vi haft turen att både mor- och farföräldrar har varit med barnbarnen ofta, men det har skett på deras villkor, inte på våra. Vi har frågat om de haft tid, lust eller ork att ställa upp och alltid påpekat att det är deras eget val. Ibland har vi mötts av ett nej, men oftast av ett ja, säger den anonyma medlemmen.

Idealen förändras i takt med att samhället förändras

Förändring är ofta smärtsamt och det är inte bara föräldrar som tvingas in i nya tankebanor när de får barn. Det är inte okomplicerat att bli mor- eller farförälder heller, när tiderna och idealen förändras.

– Mormodern har en egen mormor som referens, som har skapat en bild av hur en mormor ska vara. Och det ställer till det. När man inte kan leva upp till de gamla idealen, så känner man sig otillräcklig, säger Agneta Hölcke.

Anonyma mormorn: "Många vågar inte säga nej"

En anonym mormor i forumet berättar om hur det kan vara.

– Det är roligt med barnbarn och jag har gärna mina hos mig när jag har tid. Jag jobbar heltid, så det fungerar inte alltid. Jag känner flera mor- och farföräldrar som har sina barnbarn tre helger av fyra. Man vill ju inte bli beskylld för att inte älska sina barnbarn, så de vågar inte säga nej.

Vad betyder det för barnet att ha en god relation till sina mor- och farföräldrar?

– Det betyder jättemycket! Banden mellan ett barn och till exempel dess farfar är speciella och det blir en självklar kärlek. Barnet har någon, utöver föräldrarna, att lita på och det ger stor trygghet. Det är viktigt för barnet att ha flera vuxenförebilder, säger Agneta Hölcke.

Har du några tips till mormodern som är ointresserad av att umgås med sitt barnbarn?

– Det är viktigt att komma ihåg att alla inte tycker att barnbarn är livets efterrätt. En del tycker att de kommer för tidigt, en del för sent... Men var lite nyfiken och träffa ditt barnbarn. Jag tycker att man har ett ansvar att lära känna dem som är så nära, säger Agneta Hölcke.

Prata om er relation och ta problemen på allvar. Upplever ni inte någon förbättring, så kan du be om råd hos familjerådgivningen. Även mor- och farföräldrar är välkomna, betonar Agneta Hölcke.