Vill du inte hjälpa mig vid en abort, vill jag inte ha din hjälp vid en förlossning heller.

1e Januari, 1975 verkställdes lagen om rätt till abort, i Sverige. Vi kvinnor i Sverige har fått rätten att bestämma över vår kropp och och vårt liv, utan att riskera att dö. Samtidigt dör 47 000 kvinnor om året, i länder där abort inte ses som en rättighet, där det är olagligt. 47 00 kvinnor, alltså 5 kvinnor i timmen.  Ingen kan väl ha missat debatten kring vårdpersonalens rättigheter. Ellinor Grimmark, färdig barnmorska blev erbjuden arbete vid Jönköpings landsting, men erbjudandet drogs tillbaka när det framgick att Ellinor inte tänkte utföra några aborter. Detta pga hennes kristna tro.  Grimmark har sedan anmält Jönköpings landsting för diskriminering av religionsfrihet och kränkning av samvetsfrihetslagen.  Det är bortom mitt förstånd, varför man väljer ett yrke där abort är en stor del. Varför väljer man att utbilda sig till barnmorska på 2000-talet när abort har varit en kvinnas rätt sedan 1975? Ska en taxichaufför ha rätten att endast köra vänster pga politiska ställningar "Nä nä nä, höger känns inte riktigt rätt för mig förstår du".  Som vårdpersonal, kommer vi att behöva göra saker som vi inte tycker är speciellt härliga. Att lägga händerna på ryggen, när en patient är 0HLR:ad och får ett andningsuppehåll, är inte heller min favorit. Men det är mitt jobb.  Varför propsar människor på att ta ifrån oss rätten till vår kropp? Varför vill man att en kvinna ska föda ett ovälkommet barn? För vem är det bra? Argument som "Jag är för, men emot abort som preventivmedel", känns överflödiga, då det är en ytterst liten procent som gjort så många aborter. Abort är lagligt och därför bör vi inte lägga någon värdering i hur många en kvinna gör, eller varför hon gör dem. Vill vi bli ett land, som faller in i statistiken för kvinnor som dör under osäkra aborter? Vi får aldrig glömma att det är patienten som är utsatt, inte vårdpersonalen, som utbildat sig för att hjälpa patienten. Vill inte en barnmorska hjälpa mig, när en abort känns som mitt enda alternativ, vill jag inte ha hen vid min sida under en förlossning heller. Man kan inte välja ett yrke, för att sedan plocka russinen ur kakan. Är du religiös och inte kan göra vissa saker pga din tro, då kanske du ska välja ett annat yrke. Annars får du hänga av dig din tro vid dörren och klä på dig den igen, när jobbet är klart.  Smickrande bild från min första förlossning 2010. Min barnmorska var fantastisk!