Ska jag säga upp kontakten med pappa?

Illustration: Staffan Ekstrand

Det här kanske är ovanligt men jag känner att jag skulle må bättre av att inte ha min pappa i mitt liv. Jag är 25 år, och har alltid haft en svår relation med min pappa. Han har aldrig varit nöjd med mig och mina prestationer. Om jag fick VG i skolan var alltid frågan "varför fick du inte ett MVG?" Han har slagit mig och mina syskon, även min mamma och han drack varje dag.
För ett tag sen så ville jag ta upp lite hur jag kände som liten med min pappa. Detta för att jag kände att jag ville och trodde att vi skulle kunna ha en bättre relation nu när vi båda är äldre. Han svarade bara med: "Försöker du ge mig dåligt samvete? Var inget offer?" och så vidare. Han är trångsynt och ser bara sin verklighet och alla andra som inte håller med är dumma i huvudet. Nu orkar jag inte mer. Vad ska jag göra. Klarar man sig utan sin pappa?

Svar från parterapeuten
Hej!
Det du beskriver att du på alla sätt försökt få ut det bästa av relationen till din pappa men att den bara är destruktiv. När du försökte prata med honom var han inte på något sätt mottaglig. I den här situationen skulle du må bättre av att ta en paus i förhållande till honom. Du behöver inte betrakta det som ett definitivt avbrott utan något som du behöver nu och sedan se tiden an. Det är tråkigt att det är som det är men jag tror att du skulle klara dig alldeles utmärkt utan kontakt med honom ett tag. Din pappa kanske har sådana allvarliga problem med sitt fungerande till andra människor att det är han som behöver hjälp i första hand. Var glad att du är självständig i ditt liv och så klarsynt.
Hälsningar
Gerd Elliot, parterapeut Familjeliv.se