Barnens fredag!

Idag vill jag skriva om något som betyder mycket, som är riktigt viktigt och som jag hoppas kommer nå ut.Barnens fredag: Vi bryr oss alla om barn och vill deras bästa. De flesta av oss vill också aktivt försöka bidra med något för att det ska ske. Jag pratar inte om våra egna barn, det gör vi varje dag. Jag pratar om alla världens barn. Ofta stannar det vid en tanke och orsaken till det är att det oftast känns för stort, för ansträngande, för tidskrävande, ogreppbart och vår passivitet och lathet tar över. Det känns inte realistiskt.  Barnens fredag är något för dem som har viljan och ambitionen men där dessa faktorer helt enkelt kommer i vägen för att agera på dem.  Barnens fredag går ut på att varje fredag göra något för något annat barn än sina egna. Poängen är att det ska vara något litet. Något som inte tar mycket tid, inte är svårt eller allt för ansträngande att göra och inte kosta mycket pengar om några pengar alls. Det kan vara allt från att ge begagnade kläder eller leksaker som man inte längre behöver till någon som behöver dem, hjälpa ett barn hitta sina föräldrar på lekplatsen,  skänka mat till en familj med hungriga barn, prata med ett barn som verkar bekymrat eller inte verkar må bra, skänka femtio kronor till rädda barnen, pyssla om ett barn som har gjort illa sig, vilken gärning som helst som är till barns välmående. Det viktiga är att man orkar vara engagerad och slutar vara passiv i några minuter. För det är den tiden det kan ta, några minuter.  Dessa minuter kommer göra skillnad i någons dag. Inte en stor skillnad men tillräckligt stor för att deras helg kommer börja med ett leende. Din helg kommer också börja med ett leende. Ganska härligt att starta helgen med att få bidra till ett barns välmående på ett eller annat sätt. Den bästa själviska gärningen man kan göra. Tänk så mycket annat vi spenderar tid på, vad skulle hända om vi beslöt oss för att ägna en pytteliten del av den tiden åt detta? Jag tror att resultatet skulle bli fantastiskt. Jag tror att det skulle smitta av sig på andra, jag tror att vi skulle växa i skara och att vi tillsammans skulle sprida många leenden. Jag tror att vi skulle växa som människor.Det är på den nivån, leenden. Skalan behöver inte vara större. Det kommer man långt på. Jag tror det är mer än realistiskt. Jag tror att vi kan, vill och orkar. Jag tror att dessa små gester kommer bidra till barns välmående och till att vi känner oss ännu lite bättre som människor. Win win helt enkelt, en oslagbar kombination. Resultatet kan bara bli bra, det gäller bara att bestämma sig. För tiden finns där, vi talar som sagt inte om stora gärningar. Precis så små så att vi orkar göra dem. Så att det blir  realistiskt att göra dem varje vecka. Drömmen är att det i framtiden ska bli något självklart. Att helgen alltid börjar med att man varje fredag gör något för något annat barn. Kanske gör man samma sak varje fredag, kanske helt olika saker, kanske olika stora saker. Det spelar ingen roll, inget är bättre än det andra. Det viktiga är att man gör. Det ska vara lika självklart att göra denna lilla fast stora gärning som att ta en fredagsöl eller vad det nu än är man gör på fredagar. Det ska ingå i ens rutin, i ens sätt att börja helgen på. Jag hoppas ni vill delta i denna lilla/stora satsning på våra barn. Varje fredag kommer jag skriva om hur jag började min helg. Jag uppmuntrar er att skriva till mig och dela med er av era gärningar. Era kommentarer kommer inspirera, motivera och sprida glädje och hopp. Den ligger en stor styrka och kraft i detta. Tillsammans kan vi starta något riktigt bra. Har ni frågor så fråga bara, jag kommer svara. Jag vill gärna ha en dialog med er. Vi börjar nu på fredag!