Så hjälper du din lilla miljöhjälte att göra skillnad

Annons Håll Sverige Rent

Håll sverige topp

Det är ett faktum att många barn och unga känner en oro kopplad till miljö, klimat och framtiden. Lika sant är det att de ofta har massor av smarta idéer och en stor vilja att agera.

Som tur är kan vi som föräldrar hjälpa våra barn att engagera sig, och stärka deras tro på att det tillsammans med andra faktiskt går att påverka. Tillsammans med organisationen Håll Sverige Rent listar vi på Familjeliv några tips till dig som vill bli bättre på att låta ditt barn få utlopp för sitt engagemang – klicka här för att ta reda på hur!

4 sätt att stärka ditt barns känsla av att kunna påverka miljön

1. Be skol- eller föreningsledare att anmäla klassen/föreningen till Skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna arrangeras av Håll Sverige Rent tillsammans med landets kommuner. Syftet är att skapa medvetenhet kring nedskräpning, och att stärka känslan av att det tillsammans går att göra skillnad. Genom sitt deltagande bjuds barnen på en lärorik upplevelse, där de får känna att de gör något viktigt och konkret. Du kan be ditt barns rektorer, lärare och föreningsledare gå in och fylla i anmälan. 

Skräpplockardagarna är en tradition som inte behöver ställas in med anledning av rådande omständigheter. Håll Sverige Rent följer löpande Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att göra skräpplockningen till en säker aktivitet för barn och unga. Förutom att tvätta händerna och undvika att ta sig i ansiktet, bör man använda handskar och hålla avstånd till varandra. Finns det något mer man kan göra? Absolut! Här kan du läsa fler råd för säker skräpplockning.

Foto: Jenny Brand

2. Intressera dig för barnets argument – be om en lektion!

Efter en pedagogisk aktivitet som Skräpplockardagarna har ditt barn garanterat lärt sig massor om hållbar utveckling, och genom att visa dig intresserad av detta och lyssna till barnets alla insikter och kunskaper kan du göra en viktig insats. Låt barnet undervisa dig i ämnet, ställ nyfikna frågor och uppmuntra fortsatt engagemang!

3. Hjälp barnet att starta en klimatgrupp

Bästa medicinen mot klimatångest är förmodligen att göra något konkret – gärna tillsammans med andra. Hjälp ditt barn att tillsammans med vänner och bekanta starta en lokal klimatgrupp som till exempel kan bilda opinion, skriva debattinlägg och starta insamlingar.

4. Ge ditt barn ett eget ansvarsområde

Ett bra sätt att låta ditt barn känna att hen får ta ansvar och agera, är att låta hen få projektleda kring exempelvis källsortering, kompostering eller trädgårdsarbete. På så sätt stärks barnets självkänsla, samtidigt som du själv om du har tur kan få se din egen arbetsbörda minska!

Skräpplockardagarna är barnens stora kampanj mot nedskräpning. Evenemanget arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner och årets upplaga har redan över 500 000 deltagare. Prata med rektorn på ditt barns skola – eller en ledare i ungdomsföreningen – och uppmana till att fylla i anmälan. Läs mer här: www.hsr.se/skrapplockardagarna