Hemligheterna bakom Jamaicas sprintframgångar

Kingston, Jamaica. Sex guld, tre silver och två brons. När Jamaicas friidrottslandslag summerade 2008 års OS i Peking - var resultatet fenomenalt. Världens snabbaste man, Usain Bolt, vann själv tre av guldmedaljerna på 100m, 200m och 4x100m. Han har även världsrekordet i både 100 och 200-meter. När sommarens spel i London ska avgöras är Bolt givetvis den stora stjärnan, och Jamaica, nationen med alla ögon på sig.

Men hur kommer det sig att ett land - med bara 2,8 miljoner invånare - blivit så pass dominanta inom friidrott och framförallt sprint?
Usain Bolt är uppväxt i byn Sheerwood Content utanför huvudstaden Kingston. Att hitta dit är inte helt enkelt. De snåriga grusvägarna leder upp- och nedför branta berg och ställer höga krav på förarens uppmärksamhet. Samtidigt går det inte att släppa den vackra panoramavy som utspelar sig uppe på bergstopparna. Den exotiska vegetationen breder mäktigt ut sig längs ön och längst borta skymtar vi det Karibiska havet. Väl framme i byn möter vi Usain Bolts mamma, Jennifer Bolt, för att försöka förstå hur Jamaica blivit en sådan maktfaktor inom sporten. På sonens gamla grundskola har barnen precis avslutat en idrottsdag och Jennifer hjälper till att plocka undan efter dem. Några småpojkar springer och jagar en fotboll på den sluttande gräsplanen. Att de spelar barfota verkar inte bekymra dem allt för mycket.
– Små barn i åldrarna tre till fem leker och tävlar mot varandra för att lära sig. Jamaicaner förbereds från tidig ålder, sedan blir det mer tävlingsinriktat i grundskolan, berättar Jennifer Bolt. Hennes son är en förebild av gigantiska mått. Mycket för att han lyckats trots knappa förhållanden.
– När vi ser en idrottsman som lyckats försöker vi att bli som den personen. Vi strävar alltid efter att nå toppen, säger hon. Tävlingsinriktning från tidig ålder verkar vara en av anledningarna till Jamaicas framgångar. Maten är en annan.

Den energirika födan är en av hemligheterna till att löpare som bland andra Bolt, Asafa Powell och Shelly-Ann Fraser - har glatt befolkningen de senaste åren. Efter att Bolt vunnit i Peking menade han själv att kosten varit en stor del i hans framgångar. Jams, stärkelserik sötpotatis, granatäpple och mandel tillhör basfödan på Jamaica. Alla rätter innehåller höga halter av ämnet Actinen A, som gör att muskelfibrerna tar upp syre långsamt, men levererar snabbt. En perfekt fysiologisk egenskap för en kortdistanslöpare. Vissa hävdar dock att doping ligger bakom framgångarna. Den jamaicanska sprintern Steve Mullings testades positivt inför 2011 års VM i Sydkorea och blev avstängt på livstid. Även Yohan Blake och den tidigare OS-mästarinnan Shelly-Ann Fraser har varit avstängda för doping. Det finns flera exempel över tid, men Usain Bolt har aldrig påträffats med otillåtna substanser i kroppen.

Att alla jamaicaner dopar sig är väldigt svårt att tänkta sig, därför undersöker vi den jamaicanska skolan istället. En ny stjärna på den karibiska himlen är 400-meters löparen Jermaine Gonzales. På G.C. Fosters Idrottscollege utanför Kingston, jobbar hans pappa Fitzgerald Gonzales.
– Alla sporter du kan tänka dig utövas här på G.C. Fosters. Från volleyboll till pingis. Vi utbildar även tränare och domare för alla tänkbara sporter, säger Fitzgerald Gonzales. Förutsättningarna för skolans idrottare är väldigt goda. Det finns såväl många, som bra träningsfaciliteter till hands för talangerna.
– Vi gör allt och man får den bästa utbildningen här, säger Fitzgerald med stor övertygelse. Och skolan står högt i kurs ute i landet. Alla vill gå där, men bara de bästa blir utvalda. Den här dagen har löparbanan hyrts ut till en pensionärsförening som tävlar i 50-meter gång – till öronbedövande reggaemusik. Fitzgerald själv är 65 år gammal, men trots sin ålder springer han 100-meter på sanslösa 13 sekunder. Det känns onekligen som att Jermaine Gonzales har ärvt sin pappas talang för sprint.
– Man kan ha talang, men om man inte får hjälp på vägen spelar det ingen roll, säger Fitzgerald när vi tittat färdigt på pensionärerna. Jermaine var bara tre år gammal när hans föräldrar insåg att de hade skapat en framtida löparstjärna.
– En dag sa hans mamma åt honom att gå till butiken och handla åt henne. Det var första gången för honom och han blev jätteglad. Men innan han fått pengarna hade han redan försvunnit. Det var första gången föräldrarna såg honom springa.
– Hans mamma tittade efter honom nedåt gatan och såg att han sprungit raka vägen till butiken. Där stod han utan pengar och utan att veta vad han skulle handla, berättar Fitzgerald och brister ut i ett varmt skratt. Han visar upp en massa foton inne på sitt kontor. Bilderna föreställer flera jamaicanska stjärnor.
– Olympiskt guld! Det blir guld i år! Jermaine tar guld i London!
Fitzgerald är övertygad. Enligt hans beräkningar kommer sonen att bli den första jamaicanen att springa 400-meter under 43 sekunder.

Tillbaka till mamma Bolt. Usains framgångar har lett till enorma förtjänster. Trots det bor hans föräldrar kvar i samma lilla hus, i samma lilla by, som när han var liten. Att inte låta sonen bygga dem ett nytt hus, går i linje med den uppfostran som de tillämpat.
– Vi uppmuntrar honom att alltid vara sig själv. Jag vet att ibland kan berömmelse stiga dig åt huvudet och få dig att göra saker som inte är rätt, säger Jennifer Bolt. Usain växte upp under knapra, men lyckliga, förhållanden där pappan Wellesley var den som försörjde familjen. Jennifer jobbade lite extra på somrarna men ansvarade annars för hushållet. Allt för att ge sonen så bra förutsättningar som möjligt.
– Det var tufft ibland men vi fick göra våra uppoffringar. Jag visste att det var det som krävdes för att lyckas. Hon berättar att Usain var sprallig som person och hade svårt för att följa regler. Trots det hade han förståelse för att han inte kunde få allt och var nöjd med det som fanns. På en vägg i Usains gamla skola hänger det en mängd tidningsurklipp. På ett av dem står det ”Bolt – our hero” i rubriken. Det är precis det intrycket man får att människorna känner här. I 2011 års VM i Sydkorea, tjuvstartade Bolt i 100-meters finalen och blev diskad. Men han kom tillbaka från nederlaget och tog en gruvlig revansch när han vann 200-metersfinalen. OS i London blir nästa stora mästerskap och mamma Bolt förutspår nya rekord i framtiden.
– Om han får vara frisk och skadefri så vet jag att det kommer mer ur honom. Och med hjälp av tävlingar i unga år, den energirika kosten och idrottssatsningen i skolan – kommer Jamaica sannolikt att fortsätta dominera kortdistanslöpningen. Under en lång tid framöver.