Tom Sjöstedts bästa picknicktips för barnfamiljen

Sätt tårna i gräset och lufta picknickkorgen i sommar.

 

Men vad ska du fylla picknickkorgen med? Inget fel på klassiska ostmackor, men det är alltid roligt att variera sig och stoppa ner något annat smaskigt ibland. För att få inspiration och nya idéer så frågade Familjeliv.se Tom Sjöstedt, Årets kock 2008, om hans bästa picknickrecept och tips i sommar.

 

- Jag tycker att det viktigaste är när man har picknick är att man inte behöver så mycket utan satsa på att laga något som är riktigt bra och gott, säger Tom och tipsar om en matig och lyxig smörgås med grillad kyckling.

 
Rostad baguette med grillad kyckling ”bbq”

1 baguette
1 dl crème fraiche smaksatt med paprika och chili
4 blad romansallad
8 skivor tomater, gul eller röd
½ rödlök
½ grillad kyckling
1 dl god bbqsås
4 skivor stekt bacon

 

Skär baguetten i 8 bitar. Rosta i ugnen på 125 grader med en skvätt olivolja ca 6 minuter.
Dela romanbladen på hälften, skiva löken i ringar. Plocka köttet från kycklingen. Fördela crème fraiche, romansallad, tomater, lök, kyckling på baguetteskivorna. Toppa med bbq-sås och bacon.

 

- Det är inget fel med att köpa med sig saft, kakor och frukt, men att göra en god macka kan förgylla det mesta, tillägger Tom och delar med sig av ett recept på tunnbrödsrullar med rostbiff som gör picknicken till något utöver det vanliga.

 

Rostbiffrullar med currypickles

 

4 tunnbröd
300 g rostbiff, skivad
2 msk smör

 

Currypickles
200 g picklade grönsaker
1 msk curry
1 dl majonnäs
1 dl hårt vispad grädde
12 kokta gröna sparrisar
Salt och svartpeppar

 

Lägg ut tunnbröden, bred på smör och lägg på rostbiffen. Hacka pickles och blanda med curry, majonnäs och vispad grädde. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela currypickles och sparris på rostbiffen. Rulla ihop och skär i portionsbitar och garnera med lite olivolja.
 
Sedan är det bara att fylla på korgen med något kallt att dricka till dig och barnen och några goda sommarfrukter, såsom nektariner, persikor eller jordgubbar. Och glöm inte termosen med kaffe och även de klassiska kexen. Tråkigt? Kanske – men det kan aldrig vara fel!

 
Om du vill satsa på något annat än smörgåsar till picknicken, så finns det mycket annat som man kan göra och ta med sig.

 

- Det är också trevligt är att ta med sig "beståndsdelarna", alltså kött eller fisk, grönsaker och röror i små burkar och montera på plats. Det blir lite extra pyssel före, men det blir väldigt smidigt på plats då alla kan ta det som man själv gillar. Och det är sjukt smidigt, säger Tom.

 

Till din bebis kan du ta med en barnmatsburk eller göra en somrig puré genom att välja färska primörer, såsom späda morötter och färska ärtor, och färsk dill.

 

Se till att ha kylklampar, så att barnmaten håller sig kall. Stoppa även ner en termos med hett vatten och en extra burk, så värmer du enkelt puré till ättemperatur.

 

Miss Miis lagar en god fiskrätt som är lätt att förbereda:

 

Laxgryta med ris

 

1 dl ris
vatten enligt anvisningen på rispaketet
1 laxfilé
en stor näve ärtor
1 morot, riven
Vitpeppar
Hackad dill

 

Häll ris, vatten och lax i en kastull. Låt koka upp. Lägg i riven morot. Låt koka så riset blir klart och laxen genomkokt, ca 10 minuter. Häll i ärtorna och låt stå tills de är klara.
Smaksätt med vitpeppar och dill.

 

CharmingGirl brukar laga pannkakor med morot i, lätta att ta med på picknick eftersom de kan ätas kalla - och ännu godare med färsk morot i! Passar alla – vem gillar inte pannkakor!

 

Morotspannkakor

 

1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
1 morot, riven
1 msk rapsolja

 

Blanda mjöl och mjölk. Skala och riv moroten fint. Blanda ner morot och ägg. Tillsätt rapsolja till smeten och stek pannkakorna lätt på medelvärme, tills de endast har fått lite färg.

 

Till pannkakorna, eller som efterrätt, kan du ha med dig jordgubbar som du mosar eller en kiwi som du kan skrapa ur med en sked. Om du vill ska kan du förbereda en smaskig fruktpuré i förväg, som den här som Emlak tipsar om:

 

en mango
ett päron
ett äpple
lite citronmeliss eller kanel

 

Mixa alla ingredienser till en slät konsistens. Klart!

 

Så! På med solhattar och sandaler. Nu är ni klara för en heldag – och det blir inte magen som sätter gränsen för hur länge ni är ute den här gången.

 

Vad har du med dig på picknick? Dela med dig av dina tips och få nya idéer här!