Rensa blåbär och kalas

I går kväll kom mammas kompis hit med 20 liter Blåbär!
De blir många smoohies i höst och vinter;)
Så i dag det rensas blåbär för fulla muggar.
Jag kan ha råkat stoppat några i munnen med, haha mina tänder och händer är helt blåa, nom, nom, nom 😀
Efter en och en halv timmas rensande är frysen nu fylld, tur att vi hade en extra frys som det bara vart att starta;)
Sen vi unna oss tårta, för det är klart att man ska ha tårta när man fyller 7 år.

IMG_7564

IMG_7566

IMG_7568

IMG_7575

IMG_7571

IMG_7578

Baby 7 år!

I dag är det ingen vanlig dag för i dag är det Babys 7 års dag, hurra hurra hurra!
Babys var så ivrig med att öppna sina presenter så hon fick göra det två minuter över tolvslaget.
Kan man börja sin födelsedag på bättre sätt än att få en rosa vippa med leopardmönster på och att äta godis direkt ur kartongen?

IMG_7557

IMG_7550

IMG_7548

IMG_7551

IMG_7554

IMG_7560

Jag har rätt till den vård JAG behöver!

Tack alla fina för alla era kommentarer på mitt senaste inlägg, det värmer verkligen och jag är glad för att jag har förmånen att ha så fina läsare. Det är ni som får mig att fortsätta blogga när inspirationen inte finns där.

I 12 år gick jag runt och kände att det var något mer, att jag inte bara har Aspegers syndrom.
Och det var en stor lättnad när de satte diagnosen Bipolär sjukdom typ 2, förra sommaren.
När alla korten lades på bordet undrade både jag och läkaren hur man kunde ha missat det här under alla år, för det var en självklarhet.
Det var skönt att få en ny diagnos både för att få ett svar på varför saker blivit som de blivit under årens lopp, men även för att kunna få rätt medicinering. Det var skönt att få ett avslut på det som varit och att få börja om med nya strategier och verktyg för att klara livets svåra berg och dalbana.

Därför blev det väldigt jobbigt när folk jag inte känner/är ytligt bekanta med, började ifrågasätta om jag har rätt diagnos och börja bedöma hur jag är som människa genom att läsa min blogg och ta ställning till saker de inte har en aning om.

Och egentligen spelar det ingen roll vilken diagnos jag har eller om det är så att jag inte har någon alls.
För jag tycker ändå att ALLA människor ska ha rätt till den vården JUST DE behöver oavsett diagnos eller ej.
Som jag sagt 700 gånger nu, vi måste sluta sätta in personer i fack och säga ”Ja men du har den diagnosen då ska du ha den här vården”.
För vi är inga jävla maskiner, vi är med människor, individer och unika precis som alla andra människor på den här jorden.

Som tex med reumatism som jag också lever med..,
En del klarar sig med inflammationsdämpande mediciner.
En del behöver morfin eller biologiska läkemedel.
För vissa räcker de med att bara få sjukgymnastik medan vissa tom behöver cellgifter.

Vi har samma sjukdom men den ser olika ut hos olika personer och vi är i olika stadier och i behov av olika sorts vård.
Men direkt vi kommer till psykiatrin så ska alla sättas in i ett fack och alla personer som har samma diagnos ska helt plötsligt fungera på samma sätt.Vi lever på 2000-talet och det är dags att sluta upp med de här och en gång för alla börja se individerna bakom dessa diagnoser.

Och nej jag ska inte sluta blogga, jag behövde bara en liten paus.
Det är just sådana här människor och situationer som visar hur himla vilket jobbet jag gör är.
Som jag skrev för några veckor sedan, jag kommer aldrig hålla käften!
i’m back bitches!;)

Fotograf Evelina Eklund Hassel - Eve Fotografi ( @evefotografi ) www.EveFotografi.se

Fotograf Evelina Eklund Hassel – Eve Fotografi ( @evefotografi ) www.EveFotografi.se

 

Jag slutar blogga! 

​Det senaste dygnet har ett antal personer som inte känner mig informerat mig om att jag har fel diagnos. Jag har inte Bipolär typ 2 för jag har tydligen Borderline, detta vet dem genom att läsa min blogg eller känna mig ytligt.

Redan 2008 sa jag själv att jag hade Borderline dock var läkarna snabba med att säga att så är inte fallet, jag uppnår inte alla kriterier. Jag har träffat hundratals  specialistläkare inom psykiatrin under mina 15 år i systemet. Och de enda de egentligen varit överens om, under dessa år är att jag inte har någon personlighetsstörning. Jag är utredd för Schizofreni två gånger.  Under min senaste utredningen öppnade de upp för både Schizofreni,  Bipolär typ 1 och 2, Borderline och Adhd. För att de en gång för alla skulle komma fram till rätt diagnos. De kartlagde hela min journal (som är ganska tjock efter 15 år) och de kom än en gång fram till att jag inte har Borderline.  Jag har Aspergers syndrom som huvuddiagnos och Bipolär sjukdom typ 2 som tillläggs diagnos.

Anledningen till att de missat att jag var Bipolär var för att jag aldrig hade berättat för psykiatrin om min mani, för att jag såg de som mina friska stunder. Jag VET att jag har rätt diagnoser i dag och jag blir väldigt trött på att personer som inte ens känner mig ska ifrågasätta det. Ja jag har själv valt att vara en offentlig person och dela med mig av min psykiska ohälsa men ni vet inte allt om mig. De vet dock de hundratals läkarna jag träffat som sagt att jag inte har en personlighetsstörning.

2008 fick jag även vara försökskanin för en maskin som annars bara finns i Stockholm. Där man ska kunna mäta signaler på hjärnan och på så sätt se om man har en personlighetsstörning. Detta test visade att jag inte har de.  Och det är helt sjukt att jag ens ska behöva sitta här och försvara mig mot personer som inte ens känner mig.

Nej jag är inte nöjd över vården jag får och jag kanske inte får rätt vård. Men det är inte för att jag har fel diagnos utanför att psykiatrin bara ger en viss vård till personer med vissa diagnos. Vi måste sluta sätta in människor i fack, vi med diagnoser är med individer och är unika. En viss vård funkar på en del personer annan inte. Och egentligen är det inge fel på vården jag får, jag mår riktigt bra när jag får den. Problemet är dock att min psykolog hade semester i sju veckor och då försvinner vården, och det finns ingen backup. Och sen är det inte optimalt att ha fem olika läkare på ett år som man träffar en gång var, som ska ställa in en medicinering. Det har en förmåga att bli kaos när det är för många kockar på en soppa.

Som sagt jag har valt att vara en offentlig person och att dela med mig av mitt liv på ett öppenhjärtigt sätt. Men jag tycker inte att det är okej att personer öppet på min blogg ska sitta och diskutera om jag har rätt diagnos eller ej. Därför tänker jag sluta blogga på obestämd tid för jag tappade lusten för allt och har inte lust att folk som inte känner mig ska sitta och döma mig.

Månadens Testagram

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Testagram


Månadens happening är här, månadens Testagram-box har landat i brevlådan.
Blir fortfarande som ett barn på julafton när jag ska gå till affären och hämta den.
I dag blev det en extra rolig promenad hem för mötte en tjej som stannade och berätta hur mycket hon gillar och uppskattar det jag gör med min blogg och mina föreläsningar. Och jag blir så glad, det är sånt som får mig att fortsätta göra det jag gör.

Men tillbaka till månadens box, den innehöll:

  • Santa Maria Enchilada Spice Mix- Onödiga salt, socker och tillsatser är borttagna och istället innehåller den mer naturliga smaksättare.
  • Läkerol YUP Melon Sour- En sockerfri pastill, sötad med Stevia och strödd med sursandad xylitol
  • Risenta Proteinflinor- Dessa krispiga proteinflingor innehåller naturliga råvaror som teffmjöl, kornmjöl, ärtprotein och små chiafrön.
  • Kiviks Musteri Lättdryck Vattenmelon-  Jag älskar vattenmelon så den här ska bli spännande att testa.
  • Nellie Dellies Salty Liquorice- Lakrits bitar fyllda med fiber istället för socker. Perfekt när sötsugen slår till.
  • Tutti Frutti Sour- Notalgigodiset Tutti Frutti har äntligen kommit i en sur version.
  • Godmorgon Fiberdryck- Perfekt till frukost eller mellanmål. Går även att användas i smoothies för att boosta med protein, och näring. Har högt innehåll av vitamin C,D & Kalcium.
  • Svenska lantchips Gräddfil & Lök- Svenska lantchips fyller 25 år och varför inte fira med en klassiker, Gräddfil och lök, på lantchips vis.
  • Bravo Boost Chia- Kokosvatten och lime är ett bra sätt att släcka törsten på och samtidigt få i sig något så nyttigt som chia.

IMG_7537 IMG_7540

IMG_7541

Månadens box innehöll många gottigheter så nu gäller det att ha pli på sig själv och inte slänga i sig allt på en gång, och förstöra mitt hälsosamma liv;) För endast 99 kr/månad kan du också få hem en spännande box varje månad, klicka här för att beställa en!

Smoothie time

Vaknade upp efter 6 timmars sömn, med ont överallt och regnet smattrade mot rutan.
Som att man blir sugen på att gå upp liksom? Nej vlll bara sova, helt i 10 år till.
Men de går ju inte för nu ska jag till jobbet men bara två timmar, sen kan jag lägga mig en stund.
Är nog lika bra att jag la ner idéen om att åka till Nyköping på speedway i dag, insåg att jag behöver all vila jag kan få innan hösten drar i gång. Kämpa Joanna, Kämpa!

Men en super smoothie fick iallafall i gång mig lite.

IMG_7530

IMG_7532

SMOOTHIE 1SP
Bärmix
1 msk Chiafrön (1sp)
Honungsmelon
Apelsin
En skvätt Fun Light Eldflower lemon
Baby spenat

Anmälan och promenad

I dag har jag jobbat fyra timmar sen åkte jag hem och tog med Fröken B på en promenad på gården.
När jag kom hem hittade jag journalkopiorna från mitt besök på psykakuten i brevlådan.

Jag blir bara så arg….
För de första står de att jag heter Jonna och att jag har Asbergers syndrom.
De är bra att en specialistläkare inom psykiatrin inte ens vet vad diagnosen heter….

Sen står de ”hon har inte beskrivit något direkt suicidihot.”  Och då undrar jag vart gränsen för sucidihot går? När de tydligen inte räcker att man sitter och säger att man har tankar på att ta sitt liv och kan göra de även om de sitter personer i rummet bredvid.
Jag blir mörkrädd på riktigt!

RingdePatientnämnden och kvinnan jag fick prata med tyckte att det absolut skulle anmälas och inte en gång utan två!
Hon tyckte att slutenvården/akuten skulle anmälas för deras bemötande och att de inte tog mig på allvar trots nio självmordsförsök i bagaget. Men även att Öppenvården skulle anmälas eftersom det nu har gått 16 dagar och jag inte hört ett ord från dem, fast de har en akutremiss liggandes på sitt bord. Vilket betyder att jag är i AKUT-behov av vård, och flera veckor väntan är galet fel.

Jag uppmanar alla som känner sig felbehandlade inom psykiatrin (och den vanliga vården för den delen med) att göra en anmälan.
För även om det känns som det inte hjälper så kan inte beslutsfattarna blunda mer, den här anmälan hamnar på chefens bord och det är hens ansvar att se över de här. Det finns så många händelser inom vården som jag borde ha anmält men inte orkat just då. Men nu känner jag att jag att det är min plikt att göra en anmälan och se till så det här får ett slut.

Nu är jag galet trött i huvudet efter dagens äventyr och har landat på soffan, Fröken B är lika trött och har däckat i andra änden.
Men blir trött av att vara ut :)
Här kommer lite bilder från vår promenad:

IMG_7469

IMG_7495

Det kom en ambulanshelikopter och flög över vårt hus, Baby ser ut dom en djävul när hon ser skeptisk ut:P

IMG_7500

IMG_7517

IMG_7522

IMG_7526

Från Karlstad till riksdagen

Vill bara säga tack till alla som delat inlägget jag la upp igår.
Det är faktisk så att det var ett gammalt inlägg som jag återpublicerade och det är helt galet att ett inlägg som är 1 år gammalt kan vakna till liv igen på detta sätt. Inlägget delades hundratals gånger under gårdagen och det har gått så långt så det tom kommit in i riksdagen och blivit delat av riksdagspolitiker.

Jag tycker det här är ett bra bevis på att vi tillsammans kan göra skillnad. Jag gör det jag är bra på, skriver om min upplevelser och ni hjälper mig att nå ut till fler. Och tillsammans förändrar vi den här världen, en gång för all! Jag tänker inte ge mig med de här förrän den dagen jag får stå där i riksdagen och prata med dem på riktigt!

Fotograf Evelina Eklund Hassel - Eve Fotografi ( @evefotografi ) www.EveFotografi.se

Fotograf Evelina Eklund Hassel – Eve Fotografi

Världens godaste glass

IMG_7416

IMG_7411

IMG_7410

IMG_7419

IMG_7424

Jag och Baby är rörande överens om att Lohio´s proteinglass är galet god.
Den finns i flera olika smaker och innehåller 6-7 SP/förpackning.
I går blev de Caramel Chocolate Swirl (7SP) till speedwayen, vi slogs nästan om den;)

Personlig almanacka

Som många personer med Asperger så är planering något som är väldigt viktigt för mig.
Förra sommaren började jag med att ha almanackan i mobilen, för den är alltid med överallt.

Men eftersom jag har så många saker inbokade i höst så vågar jag inte riktigt lita på den digitala världen.
När jag är stressad har en en förmåga att trycka in fel tid, när jag bokar in saker och de kan bli lite rörligt.

Därför har jag valt att köra dubbelt och köpt mig en vanlig almanacka igen.
Köper dem alltid på Personligalmanacka.se, för då får jag den precis som jag vill ha den.

IMG_7404

Det här kan vara den snyggaste almanackan jag någonsin sett mamma;)

IMG_7397

Årets upplaga fick bli med båda min kärlekar;)

IMG_7400

Perfekt med sudoku i almanackan när man sitter på ett tåg och har tråkigt.

IMG_7402

Gillar verkligen deras nyhet att man får med klistermärken, så man kan göra almanackan ännu mer personlig.

IMG_7407