Stamning - inget att haka upp sig på

Stamning känns oftast igen som blockeringar eller upprepningar av ljud och stavelser, trots att barnet vet vad hon eller han vill säga. För de flesta barn börjar det mellan två till fem års ålder beroende på hur tidiga de är med talet. Idag stammar ungefär fem procent av alla barn. För majoriteten växer stamningen bort med åldern men för cirka en procent blir stamningen en bestående funktionsnedsättning upp i vuxen ålder.
– Upprepningar i talet är ganska vanligt hos yngre barn, och ganska nyckfullt. Plötsligt stammar barnet och lika plötsligt kan det försvinna igen. Det viktiga är att du som förälder är stöttande utan att göra stamningen till ett problem, säger Liselotte Ek, ordförande i Stamningsförbundet. Hon är själv förälder till en flicka som stammar. Dottern är idag 18 år och en av dem som fortfarande stammar som vuxen.

En mamma i Familjelivs forum är orolig över sin treåriga flickas plötsliga stamning.
– Min dotter är drygt tre år och började prata väldigt tidigt. Hon har ett stort och bra ordförråd med många roliga tankar. Men nu har hon börjat stamma mycket. Det är inte varje gång hon pratar utan då och då, men de senaste dagarna har det eskalerat och ibland får hon knappt fram någonting. Det märks på henne att hon tycker det är jobbigt. Vad kan det här beror på? Hur ska vi bemöta henne när det händer? frågar mamman.

Liselotte Ek, tycker att man som förälder ska vända sig till sin BVC-mottagning eller skolsköterska för att få en remiss om man upplever att barnets stamning ökar eller håller i sig. Ett tidigt besök hos logoped ökar möjligheterna till att stamningen lättar eller rent av upphör.

Vad kan jag som förälder göra för att underlätta för mitt barn?
– Många barn stammar mer när de är stressade eller trötta, så det är viktigt att ge barnet tiden att prata och titta dem i ögonen. Sen brukar logopeden ge dig som förälder rådet att tänka på hur snabbt du pratar och då försöka sänka ditt eget taltempo, säger Liselotte Ek.

Faktaruta

Tips till dig som pratar med stammande barn
- Ge varandra tid att prata
- Ha en naturlig ögonkontakt med barnet.
- Fyll inte i, när barnet stammar, låt han eller henne prata färdigt.
- Stimulera barnet till att prata fritt utan att ställa för mycket frågor.
- Lyssna på vad barnet säger, inte hur.
- Bygg upp barnets självförtroende genom att fokusera på det barnet är bra på och ge beröm.
- Förmedla att du tycker om barnet som det är.
Källa: stamning.se

Stamningen kan vara väldigt jobbig för barnet och även påverka deras självförtroende. Hur hanterar man det?
– Ja, tyvärr hamnar självförtroendet ofta i botten. Svårigheten att uttrycka sig fritt blir till ett dolt handikapp som inte syns men hörs så fort barnet öppnar munnen. Som förälder är det viktigt att peppa och uppmuntra sitt barn, med fokus på allt annat de gör som är bra. Berömma mycket och ofta. Det gäller kanske främst när barnen blir lite äldre och mer medvetna men självförtroende byggs under lång tid.