Kan tänka sig plastikkirurgi

"Kommentarer från kompisar kan göra att man känner sig hetsad att komma tillbaka i form efter graviditeten"

     Att kvinnans kropp ändras efter en graviditet är knappast något nytt. Acceptansen för hur kroppen ändras skiftar däremot något över tid, mellan olika åldersgrupper och mellan olika individer. Under senare tid har ord som ”mummy makeover” och frågor kring kvinnors kroppar efter barnafödandet lyfts upp i bland annat dokumentärprogram på TV. Bilder på kända kvinnor som snabbt återfått sin forna form efter att de fått barn kablas också ut via tidningar, internet samt TV och når mammor världen över.

Singlar mer villiga
      Att många kvinnor vill ändra sin kropp efter att de fått barn bekräftas av att drygt fyra av tio (43 procent) av Sveriges mammor kan tänka sig att göra ett plastikkirurgiskt ingrepp. Singelmammor är något mer villiga till detta jämfört med de mammor som är gifta eller sambo. Varannan singelmamma (50 procent) skulle vilja göra ett plastikkirurgiskt ingrepp. Motsvarande andel bland de som är gifta eller sambo är 41 procent.

     – Det behöver inte gå jättesnabbt att återfå sin tidigare kropp efter graviditeten, men det förväntas att man till slut ska få det. Jag tror att bilder på kändisar påverkar även om man vet att de har tillgång till både dietister och stylister. Det verkar som att de kvinnor som snabbt har gått ned i vikt efter graviditeten gärna delar med sig av detta via till exempel internet. Man ser nästan aldrig de andra kropparna som inte är lika slimmade. De finns såklart också men de syns inte lika mycket, säger Sunniva Westholm, 30 år, mamma, Nödinge.

Yngre mest positiva till plastikkirurgi
     Sex av tio (62 procent) mammor i åldersgruppen 18–30 år kan tänka sig att lägga sig under kniven för att förbättra sitt utseende. I åldersgruppen 31–40 år är andelen fyra av tio (40 procent) och bland de som är 41–55 år är det ännu färre (37 procent) som kan tänka sig plastikkirurgi.
– När jag precis hade fått barn tänkte jag inte så mycket på att jag måste återfå min gamla kropp, det har i så fall kommit senare. Under småbarnsåren hade jag en annan syn, då var jag förberedd på att kroppen skulle ändras och tyckte att jag hade tid på mig att komma i form igen. Nu har jag förstått att detta inte går tillbaka av sig själv utan att jag måste jobba för det, säger Charlotte Heimer, 30 år, mamma, Halmstad.

Mammorna i Norrland mest nöjda
     Norrländska mammor är de som är minst intresserade av plastikkirurgi. Bland dem skulle 32 procent vilja göra ett plastikkirurgiskt ingrepp. Mammorna i Skåne, Halland och Blekinge är mest positiva till ingrepp och bland dem kan 45 procent tänka sig att genomgå plastikkirurgi. Mammorna i Skåne, Halland och Blekinge är även de som påverkas mest av bilder på kända kvinnor som snabbt har gått ner i vikt efter att de har fått barn. Nästan tre av tio (28 procent) av dem påverkades av dessa bilder efter sin senaste graviditet.

     Mammorna i norra mellersta Sverige påverkades minst och bland dem är motsvarande siffra 21 procent.
– Man jämför sig både med varandra och med bilder på kända kvinnor. Det är dessa bilder som visar vad samhället har för ideal av hur en kvinna ska se ut. Det är lätt att se en bild på en känd kvinna och tänka att sådär skulle jag vilja se ut, säger Sandra Jennfors, 24 år, mamma, Göteborg.