Korfu


Fakta:
Ön fick sitt namn av nymfen Korkyra, dotter till flodguden Asopos. Havsguden Poseidon förälskade sig i henne och förde henne med sig till ön, det är vad myten förtäljer. Korfu är det utländska namnet på ön, Kerkyra är det inhemska namnet som man då kan anta kommer ifrån myten. Likt en grön smaragd ligger Korfu beläget mot Greklands västra kust, nära Albanien. Korfu tillhör de Joniska öarna – eller Sjuöarna som de också kan heta. Det finns 1425 grekiska öar och Korfu är den grönaste och frodigaste av dem alla. Den har en yta på 592 kvm och kustens omkrets är 217 km.

Högsta toppen är berget Pantokrator med 914 m ö h och största dalen är Ropa. Ön har två sjöar; Korision och Antinioti. Även fyra floder; Potamos, Messongi, Sidari och Lefkimi som vanligtvis torrläggs om sommaren.

Korfu är den mest tätbefolkade av alla grekiska öar och här råder det förhållandevis hög puls beroende på vart man befinner sig och rätt så stor fastlandskänsla. Många är de som har prisat Korfus gröna skönhet och prakt: Homeros, Shakespere och Lawrence Duell, bara för att nämna några. Alla är de överens om att Korfu är en ö att uppleva med alla sinnen. Det sägs att Korfu är en av de allra vackraste grekiska öar. Här är ljuvligt att vara under sommaren, de allra finaste stränderna finner man på den sydvästra sidan. Dit tar man sig enkelt med bil, moped eller motorcykel. Var dock försiktig i trafiken.

Invånare: Enligt den senaste folkräkningen har ön 105 00 invånare, varav 35.000 i Korfu stad.
Huvudstad: Korfu stad
Språk: Grekiska
Klimat: Växligheten täcker mycket av den kuperade terrängen. Här finns ungefär fyra miljoner olivträd, gott om vildblommor och en markant doft av pinje. Förklaringen till all grönska är det växlande klimatet. Sommaren är lika solig och molnfri som på de övriga grekiska öarna med undantag för vintern - då det kommer generöst med regn.
Valuta: GRD Drachmer Valutaväxlare
Pengar och kostnad: Grekland är inte längre så billigt som det brukade vara.
Det minsta man kan räkna med att spendera på en dag är US$20.
Vill man ha en viss standard så får man lov att räkna med att göra av med ca US$40 på en dag - om man vill ha det lite bekvämt med eget rum, kanske lite sightseeing och äta ute på någon trevlig Taverna. Restaurangerna på Korfu är av blandat slag – men något som man bara inte får missa så är det tzatsiki och moussaka. Många restauranger gör dessutom sitt eget ”husets vin” och det brukar vara mycket gott.
Budget middag: US$4-8
Medium middag: US$8-20
Lyx middag: US$20-50
Budget boende: US$30-50 (dubbelrum)
Medelklass hotel: US$50-90 (dubbelrum)
Lyx hotell: US$90-200 (dubbelrum)