10 tips för att ta kontroll över gravidillamåendet

10 tips för att ta kontroll över gravidillamåendet

Gravidillamåendet kan knäcka vem som helst. Utan att du minst anar det kan förväntan över den mysiga graviditeten bytas mot kaskadkräkningar och ett ständigt illamående. Speciellt tufft kan det vara i början, innan den glada nyheten spridits bland vänner och kollegor och kampen mot kräkreflexen ska ske i tysthet.

– Vill inte berätta på mitt jobb att jag är gravid, men mår konstant illa hela dagarna och även på nätterna när jag vaknar. Detta gör att jag är jättetrött och orkar inte med något. Kräks inte men känns som jag ska göra det. Finns det några tips? undrar en trött mamma i Familjelivs forum.

Familjelivs barnmorskeexpert tipsar om att ha några kex till hands och att låta morgon rutinerna ta lite extra tid.
– Försök att ha något i fickan på jobbet som du kan stoppa i dig, ett kex eller några nötter. Att äta ofta och lite istället för mycket och mer sällan är något som hjälper ganska bra. Se också till att du har något på nattduksbordet som du stoppar i dig så fort du vaknar, innan du kliver upp.

För de flesta är illamåendet värst på morgon och brukar försvinna omkring graviditetsvecka tolv. För andra är det ett problem som följer under hela graviditeten. Den definitiva orsaken till illamåendet vet man ännu inte men den troligaste orsaken finns i ändrade hormonbalanser och obalans i blodsockret. En annan förklaring kan vara stress och trötthet.

10 knep

• Lägg några kex eller knäckebröd på nattduksbordet när du lägger dig. Då kan du äta dem innan du stiger upp på morgonen. Ha även god tid på dig så att du kan ligga kvar i sängen så att kroppen får lite extra tid.
• Ät små måltider men ofta, med två till tre timmars mellanrum, prova dig fram för att se vad som fungerar bäst på dig.
• Drick mycket vatten, speciellt om du kräks ofta. Du kan även dricka juice eller örtte.
• Drick mindre kaffe. Undvik även andra drycker med koffein som till exempel te.
• Prova om du mår bättre av kokt mat än stekt.
• Undvik starkt kryddad mat och mat som är fet. Du kan även testa att äta mindre kött.
• Ät mellanmål rika på kolhydrater, som frukt och bröd.
• Undvik matos och starka dofter.
• Undvik stress genom att planera in pauser för vila och för att äta regelbundet. Har du möjlighet att lägga dig ner en stund mitt på dagen, så ta dig den tiden.
•Ingefära kan motverka illamående. Drick ingefärste eller ät ingefäratabletter.

Källa: vardguiden.se och netdoktor.se

På vårdguidens hemsida har man sammanställt en lista på praktiska råd för hur du kan få bukt med illamåendet på egen hand. Där menar man bland annat att man ska försöka undvika koffein både i te och kaffe, dricka mycket vatten och skippa den starka maten.

Har du några knep mot illamåendet att dela med dig av till andra?

Källa: vardguiden.se och netdoktor.se