Här är den vanligaste fredagsmaten – 8 smarriga rätter

När det äntligen vankas fredagkväll efter en lång arbetsvecka är vi nog många som gärna sjunker ner i soffan och vill äta en riktigt god fredagsmiddag.

Här är den vanligaste fredagsmaten. Foto: Unsplash.

Om du är nyfiken på vilken som är den vanligaste fredagsmaten eller om du bara vill hämta lite inspiration inför helgen så guidar vi dig till en smarrig måltid.

Här är den vanligaste fredagsmaten

1. Kött med tillbehör

En klassiker som går att variera i mängder. Om du vill lyxa till det lite extra kan du prova att laga Leif Mannerströms Coeur De Filet Provencale. Saftig oxfilé med vitlöksfräst potatis och haricot verts som serveras på ett stort fat som ställs fram mitt på bordet.

2. Kyckling

En av de mest populära råvarorna. Släng ihop en krämig kycklinggryta och servera med ris. Enkelt och gott! Eller lyxa till det med en god pasta på kyckling, grädde och tryffel, och massor av kryddor såklart.

3. Tacos

Jag tror ingen är förvånad över att tacos toppar listan på vanligaste fredagsmaten. En favorit hos svenskarna sedan flera år tillbaka. Det är väl ingen nyhet att tacos går att göra i många olika varianter – allt från klassisk köttfärstacos till mini-tacos med pankofriterad halloumi och färsk mango. Bara fantasin sätter stopp.

Familjelivs forum

4. Pizza

Ännu en klassiker som har en stadig plats på listan av vanligaste fredagsmaten. För lite extra fredagsfeeling kan du göra din egen löjromspizza med creme fraiche (passar perfekt till fredagsbubblet!). Om du är trött och vill att det ska gå snabbt är det bara att svänga förbi närmsta pizzeria och plocka hem din favoritpizza.

5. Fläskfilé med tillbehör

Kanske lite festligare än pizzan. Tillaga en honungs- och senapsmarinerad fläskfilé och servera med dina favorittillbehör.

6. Fisk med tillbehör

Vit fisk, lax, tonfisk eller kanske en fräsch bowl med salmalax? Fisken går att göra både enkel och lite extra fredagsfestlig. Den är även enkel att anpassa så att den går hem hos hela familjen.

7. Hamburgare

Såklart hamburgaren måste finnas med bland den vanligaste fredagsmaten. En variant som fått sig ett rejält uppsving de senaste åren är halloumiburgaren. Den får gärna serveras med picklad rödlök och avokadokräm.

8. Spagetti och köttfärssås

Barnens favorit! Bolognese går att variera mer än vad man tror. Prova att göra den på vegofärs, eller varför inte lammfärs. Låt den puttra med lite rött vin och hetta upp den med chiliflakes för att få den lite mer vuxen i smaken.