Bröllopsplanering

Temabröllop: Medeltid

Efter lite funderingar fram och tillbaka tog Marie och Daniel beslutet. De skulle ha ett medeltidsbröllop, vad kunde passa bättre när första dejten var på filmen Sagan om ringen? Med gycklare. eldshow, helstekt gris och femkamp reste paret med sina gäster tillbaka i tiden. Maries råd till andra som funderar på temabröllop lyder: - Satsa helhjärtat!

Temabröllop: Medeltid

Efter lite funderingar fram och tillbaka tog Marie och Daniel beslutet. De skulle ha ett medeltidsbröllop, vad kunde passa bättre när första dejten var på filmen Sagan om ringen? Med gycklare. eldshow, helstekt gris och femkamp reste paret med sina gäster tillbaka i tiden.
Maries råd till andra som funderar på temabröllop lyder:
– Satsa helhjärtat!

För Marie och Daniel passade medeltidstemat mycket bra. De besökte frekvent medeltidsveckan i Visby. Första dejten var på Sagan om ringen, förlovningsringarna var inspirerade av filmen. Dessutom var paret genuint intresserade av medeltiden.

Största inspirationskällan var medeltidskrogen Clematis i Visby.
– Tyvärr finns den inte längre kvar, berättar Marie. Men vi hedrade minnet av den under bröllopsmiddagen genom att försöka få till samma stämning och samma känsla som vi haft när vi varit där och ätit.

Men vilka krav kan man ställa på gästerna vid temabröllop?
– Vi hade inga krav på våra gäster, säger Marie. I inbjudan stod att vi hellre än några gåvor önskade att de skulle klä sig i medeltidskläder. Men det var en önskan, inte ett krav. De fick sedan ange om de skulle komma som adel, borgare, bönder eller vanligt klädda. Klädseln påverkade nämligen bordsplaceringen.

Själva vigseln hölls på eftermiddagen i Torsångs kyrka i Dalarna.
– Jag gick in tillsammans med min pappa, berättar Marie. Framför oss gick mina svägerskor som var tärnor och ena svägerskans två barn. Maken stod framme vid altarringen med sina båda bröder. Det kändes tidsenligt.

Musik
Även musiken i kyrkan var noga vald och spelades upp från en CD-skiva. Brudparet gick in till Korrando av medeltidsbandet Patrask. Efter vigseln tågade paret ut till tonerna av AnDro2, också av Patrask.

Efter fotografering och gratulationer vid klockstapeln hölls en brudskål vid församlingshemmet. Sedan var det dags för medeltida 5-kamp med svärd, 4-meterspik, pilbåge och spjut. Kampens vinnare utseddes till brudparets hedersvakt.

En cateringfirma stod för maten, som serverades i fem omgångar. Bland medeltidsmaten fanns godsaker som rökt fläsk, pepparrotslingon, späckkyckling, helstekt vildsvin och lingonpäron (se hela menyn i högerspalten).

Underhållning
I pauserna mellan serveringarna spelade medeltidsbandet Själ. Dessutom underhöll gycklargruppen TRiX med allehanda gycklerier.

Efter tårtan bjöds sällskapet på eldshow framförd av TRiX.
– Det var otroligt pampigt att se, säger Marie. I bakgrunden syntes en slinga av Dalälven.

Efter eldshowen var det dags att återvända till nutid.
– Klockan var relativt mycket, säger Marie. Vi behövde avsluta kvällen senast klockan ett eftersom lokalen var bokad på söndagen. Så det blev Spotify och blandad musik.

Vad var mest lyckat?
– Svårt att peka ut bara en enda sak, menar Marie. Stämningen var helt otrolig, det kändes som att alla släppte sina hämningar genom att klä sig i medeltidskläderna. Det surrade överallt i lokalen. Alla pratade med alla. Men det som folk pratar mest om så här i efterhand är maten och eldshowen.

Powered by Labrador CMS