Finns det några risker med vändningsförsök?

Väntar

Fråga: 

"Var hos min barnmorska idag är i vecka 33+2 och den lille ligger i säte. Vi ska på återbesök till barnmorskan om tio dagar. Om bebisen inte har vänt sig själv utan fortfarande ligger i säte kommer vi bli skickade på vändningsförsök. Jag undrar nu om det finns några risker med ett vändningsförsök? Jag vill gärna veta alla tänkbara scenarion."

Svar från Familjelivs barnmorska:

Yttre vändning görs på förlossningsavdelningen. På förstföderskor görs vändningen mellan graviditetsvecka 35+3 och 36+3 och på omföderskor mellan 36+3 och 37+3. Barnmorskan kontrollerar först att barnet fortfarande ligger med stjärten neråt. Du får sedan byta kläder och hon kopplar en CTG-registrering och kontrollerar puls och blodtryck. Du får även en kanyl i ett blodkärl. Barnmorskan ger dig en injektion Bricanyl. 

Du kan känna dig skakig och få hjärtklappning, men det är ofarligt och går snabbt över. När förlossningsläkaren utför vändningen får du ligga med huvudet lätt sänkt - det gör det lättare att vända ditt barn. Cirka 50 procent av alla vändningsförsök lyckas. Om det inte går att vända barnet, diskuterar du den kommande förlossningen med förlossningsläkaren och barnmorskan. Ibland, men det är mycket ovanligt, kan barnet må dåligt i samband med vändningsförsöket. 

Riskerna med vändningsförsök är små. I enstaka fall kan fosterhjärtljuden bli långsamma eller vattenavgång ske. En minimal risk finns för moderkaksavlossning. Därför är du fastande så att man kan göra kejsarsnitt om något skulle hända. Den lille kanske vänder sig själv tills dess.

Läs också: Blir ensambarn egoistiska? Här är det vetenskapliga svaret