”Vad ska jag tänka på som gravid under resan till Thailand?”

Fråga:
"Om tre veckor åker jag och min man till Thailand. Jag kommer då att vara gravid i vecka 18. Jag har några frågor kring vilka mediciner och medel som är okej att använda under graviditeten. Det som kan vara bra att ha med sig är ju myggmedel, något slags magsjuketabletter, solkräm och eventuellt något medel mot svampinfektion om man skulle ha oturen att få det.

Vilket myggmedel skulle du rekommendera att gravida använder?

Finns det någon solkräm som är farlig att använda? Vad jag kan läsa mig till i FASS ska till exempel Imodium/Dimor inte användas av gravida. Finns det något alternativ? Gäller det även Pevisone eller Pevaryl, eller finns det något bra alternativ? /Mrs LadyBug"

Svar från Familjelivs barnmorska:
Vad härligt med semester. Jag skulle rekommendera dig att ha med dig Panodil, febertermometer, vätskeersättning, solkräm med hög solskyddsfaktor. Jag har aldrig hört att någon ska vara farlig men köp krämen på ditt apotek och rådgör med dem om vilken som är bäst för dig.

Precis som du skriver ska man inte använda Dimor/Imodium under en graviditet men Pevaryl/Pevione kan användas helt utan risk.

I övrigt bör du tänka på att dricka mycket och följ livsmedelsverkets rekommendationer. Skulle du bli sjuk tycker jag att du ska rådgöra med den svenska sjukvården innan du tar läkemedel som du får i Thailand. En annan bra sida där man kan läsa om läkemedel och gravidietet är janusinfo.se. Lycka till!

/Aleksandra Nived, barnmorska Familjeliv.se