Det här är varför din bebis går på tå

Har du en bebis som går på tå? Det betyder inte att bebisen är autistisk. Här reder vi ut varför du har en liten ballerina!

Bildkälla: Onjira Leibe / Shutterstock

När en bebis går på tå kan det finnas olika anledningar till varför de gör på detta viset.

På Familjelivs forum har många föräldrar skrivit inlägg om att deras barn eller bebis inte sätter ned hela foten och istället går på tå.

Bebis går på tå – tre orsaker

En användare på forumet skriver: ”Går era små också på tå? När jag googlade på det så kom det upp trådar om tidigt tecken på autism! Och jag som redan nojjat för att sonen ska ha adhd/autism eller liknande pga hyperaktivitet och andra orsaker.”

1. Den vill det

Den vanligaste orsaken till varför din bebis eller ditt barn går på tå har helt enkelt att göra med att de vill det.

En del småbarn kan känna att de rör sig snabbare och har bättre balans på tårna, detta beteende brukar sluta runt sexårsåldern.

2. Korta hälsenor

En mindre vanlig orsak är att barnet kan ha för korta hälsenor. Det kan leda till att det blir svårigheter att böja foten uppåt mot underbenet.

Om barnet med för korta hälsenor går med fotsulorna i golvet kan de tvingas till att svanka ryggen för att hålla balansen, vilket är en mer obekväm ställning och därför väljer automatiskt att gå på tårna.

3. Neurologisk funktionsvariation

En annan orsak till tågång kan bero på att barnet har en neurologisk funktionsvariation, eller hjärnskada, som cerebral pares. I sådana fall uppvisar också ditt barn andra symtom som skulle tyda på det.

Ring Vårdguiden på 1177 om du behöver sjukhusrådgivning.

Går din bebis eller ditt barn på tå? Läs mer om detta och diskutera med våra medlemmar på forumet här!

Källa: Vårdguiden