Facebook förstör vårt förhållande

FRÅGA:
I drygt ett års tid har jag och min sambo haft ett bekymmer som har orsakat väldigt många bråk i vår vardag – vår kommunikation. Min sambo har väldigt svårt att öppna sig för mig, det kan handla om enkla saker till mer djupa saker som hur hon mår och känner sig.
Problemet eskalerar när jag som partner känner att hon hellre skriver saker på Facebook istället för att prata med mig. Exempelvis så kan hon skriva "Jag har svårt att sova på grund av att jag tänker på detta...men det går väl över".
Som hennes man så undrar jag såklart vad detta gäller och tycker därmed att det rör vårt privata liv och vårt förhållande och är något som vi tillsammans ska prata om - inte hon tillsammans med sina "vänner" på Facebook!
Så, problemet är att jag känner att Facebook stör vårt förhållande då hennes sätt att hantera Facebook inte är ok för mig. Jag har försökt att tala om detta för henne, men då säger hon "Det var inte så menat". Det hjälper inte mig, för jag har redan i detta läge känt mig utanför, otillräcklig och mindre betydelsefull för henne eftersom att hon tar ett aktiv val att inte prata med mig om "saker".

SVAR:
Hej
Facebook kan verkligen leda till att man tappar kontakten.
Din sambo borde uppskatta att du vill ha mer kontakt med henne. Ibland, när man känner att man inte får kontakt, kan frustrationen ta över och rösten kan färgas av besvikelse och irritation. Om din sambo hör detta i din röst kan det tänkas att hon endast känner att du inte är nöjd med henne. Försök att få henne förstå dina avsikter.
Om det inte går måste ni nog ta itu med er relation innan ni får för stor känslomässig distans.
Hälsningar Tommy Waad, parterapeut på Familjeliv.se