Vacker förvaring!

Tänk att äldre föremål för förvaring kan vara så snyggt och faktiskt även skapa karaktär på rummet. Det är fint att trava gamla resväskor och ha ovanpå ett gammalt skåp eller förvara favoritkokböckerna på köksbänken i en gammal amerikansk ”locker basket”. Det är de roliga och annorlunda detaljerna som sätter karaktär på ett hem. Mina vintagefynd gör jag lite överallt och ibland hittar jag saker för en spottstyver som får spela huvudrollen i rummet. Jag tycker att det är så viktigt att vi bevarar och återvinner våra saker och gör hållbara val där vi återvinner såväl kläder som inredning.

fc714fc02551cb02a55433c1622e75b1df465dae4137826a9083727b7efe67b03e5eac55aee34e9930e000b0d6248a43  ad395569c33b85bd90a88d8216643b2b

 

Mina måsten på julbordet

Nu börjar julen verkligen närma sig, och planeringen av julbordet också. För mig är det inte kvantiteten som är viktig för att skapa en härlig julkänsla – det är kvaliteten. Mina absoluta julbordsfavoriter är gravlax, julskinka och sill.

currysill

Sillen kan man köpa färdig. En femminuterssill som redan är urvattnad och ligger i lag är perfekt att lägga i egna såser. Den här currysillen är snabb och enkel och blir godast om den har fått ligga i minst ett dygn innan du äter den. En annan, Asieninspirerad variant är yoghurt-lime-chili-sillen med ingefära, full av spännande smaker.

Gravlax

Gravlax är också otroligt enkelt, och mycket billigare att göra själv än att köpa färdig. Ofta kan man ju köpa en hel lax eller en laxsida direkt i fiskdisken i matbutiken. Se till att laxen är riktigt färsk, då behöver du heller inte frysa in den innan du gravar den.

Allt du behöver göra är att gnida in en sida av laxen med 2 dl socker, 1 dl salt och krossade svartpepparkorn. Låt laxen stå framme tills sockret har smält, och ställ sedan in den i kylen där den får stå i typ två dygn. Vänd den ibland och häll av lite vätska efter ungefär ett dygn – sedan har du en fantastisk gravad lax. Vill du göra något lite mer avancerat tipsar jag gärna om den här rödbetsgravade laxen. Det är en rolig variant som dessutom är fantastiskt vacker.

Skinkan då? Jag föredrar att köra den i ugnen från början, på låg temperatur tills den når ungefär 62 grader. Sedan tar jag ut den skär bort svålen och griljerar den med en blandning av socker, Colemans senapspulver, senap och äggula. Om du föredrar att äta mindre kött kan du istället griljera lax – här finns ett recept där både laxen och griljeringen finns med.

Ett evigt problem är ju hur man får in grönsaker på julbordet. Där rekommenderar jag en sallad på grönkål – en riktig vitaminbomb som dessutom håller väldigt bra även efter att man har dressat den. Antingen blandar du grönkål, avocado, apelsin och pecannötter och gör en vinägrett på limejuice och honung. Eller så väljer du grönkål, granatäppelkärnor, rostade hasselnötter, päron och getost med en vinägrett på balsamvinäger, honung, olivolja och saft från granatäpple.

Mandelsnäcka

Och så vill jag slå ett slag för min personliga favorit bland sötsakerna som hör julen till: mandelmusslor. Eller ris à la malta, som jag smaksätter med en apelsinpasta: kör en hel, ekologisk apelsin, med skal och allt, tillsammans med florsocker i en mixer och använd blandningen som smaksättning i ris à la maltan. Och använd gärna grekisk yoghurt och inte bara grädde, så blir efterrätten lite mindre mäktig.

Ischoklad

Häromdagen gjorde jag en sats ischoklad, jag kan tycka att den traditionella ischokladen blir lite väl mäktig men om man sätter lite fräschör på den så blir den en riktig hit att bjuda på! Jag brukar smaksätta min ischoklad med apelsin, kardemumma, kaffe eller pepparmyntsolja, dela upp satsen och smaksätt i 2-3 olika smaker, gott med variation.

Ischoklad
CA 60 stycken

400 g mörk kvalitetschoklad 70 %
100 g kokosolja eller kokosfett

  1. Hacka chokladen grovt
  2. Smält kokosoljan i en kastrull och tillsätt choklad.
  3. Rör blandningen slät.
  4. Häll smeten i en kanna med liten pip, och fyll små konfektformar.
  5. Låt svalna och förvara i kyl.
  • IMG_3407 IMG_3408

IMG_3406

En förtrollande tradition…

Tänk att det där med att klä julgranen är så speciellt och roligt. Inte minst för barnen! Ikväll var det dax och det gick undan vill jag lova. Med ett brinnande engagemang och rasande tempo lyckades barnen klä hela granen och inte en enda glaskula föll i golvet. Jag beundrade från soffan och berömde deras verk med glada tillrop…

 

Sjukstuga och skidrace i World cup backen…

Ligger hostandes i sängen och försöker sammanställa de senaste dagarnas intensiva händelser. Det började med att jag efter en lång dag i Moodbutiken tappade rösten, något som aldrig hänt förr. Detta förvandlades till en helg och vecka nerbäddad i sängen. Efter 6 dagar och påbörjad antibiotika kur fick jag tillbaka rösten och lyckades med nöd och näppe ta mig upp till Åre där jag och min podcast partner Niklas skulle ställa upp i en välgörenhets tävling under öppningshelgen… Vi körde ett parallell slalom lopp tillsammans med massor av härliga personligheter och legendariska sportprofiler som Stig Strand och Anja Persson. Det hela gick bra trots sviterna av influensan och Niklas slog mig med en decimeter… Kanske mest för att jag var sjuk och lite försiktig, ha ha! Här bjuder jag på några bilder från helgen…. Tur att man fick lite tips av bästa Anja!

    
    

 

Frossa i choklad…

Här kommer ett litet tips på världens enklaste julgodis! Allt du behöver göra är att temperera lite choklad för att sedan ”dutta” ut i ”femkronor” på bakplåtspapper eller silikonduk. Lägg på en pekannöt, grön pistagemandel, silver non stop och ett rött torkat tranbär. Voilà – vackra och hälsosamma chokladgodisar till gottebordet!

  
En annan sagolikt god smakupplevelse är detta lilla spanska tilltugg som jag gärna bjuder på till ett glas bubbel är Pan con Chocolat…


Pan con chocolate är en fantastisk chokladcrostini med olivolja och flingsalt. Olivolja, choklad och flingsalt är en helt grym smakkombination. Det här är mitt favorittilltugg. Men så är det ju choklad också! Avnjut dem med en fruktig champagne, and live the dream!

Pan con chocolate
6 PORTIONER/12 CROSTINIS

100 g mörk kvalitetschoklad 70%

3/4 dl vispgrädde

1 msk honung

1/2 msk smör

1 nypa chiliflakes

1/2 baguette

2 msk smör

en god olivolja

flingsalt

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Finhacka chokladen i en hushållsmixer.

3. Koka upp grädde och honung och häll det över chokladen under mixning.

4. Tillsätt smöret, chilin och mixa precis tills chokladkrämen blir slät.

5. Skiva brödet i 1 cm tjocka skivor och pensla dem med smält smör och olivolja, salta försiktigt.

6. Rosta brödskivorna gyllene i ugnen och låt dem svalna.

7. Lägg en klick chokladkräm på varje brödskiva, ringla lite olivolja över och toppa med flingsalt.

Platsbyggda hyllor

Platsbyggda hyllor skapar en känsla av original och ett intryck av att hyllorna alltid har funnits där. Visserligen kostar det en slant att låta platsbygga möbler, men det är också en investering som förhöjer värdet på huset eller lägenheten. Annars finns det billigare lösningar, som att använda färdiga, enkla hyllor som man bygger in med utanpåliggande sockel, pilaster och krönlist.12
Fler tips kring detta hittar ni i min inredningsbok Welcome Home.3Det fina flaggspelet ni ser på bilden är från min senaste textilkollektion,
Sweet Home Collection, du hittar den i våra butiker här!

Saftig Lussekrans

Nu börjar det nalkas luciafirande med tillhörande bak! Förra året gjorde jag den här ljuvliga choklad och mandelfyllda kransen och planen är att göra den i år igen. Galet god, snabb och enkel att göra!  

 

Saftig lussekrans med mandel och choklad

2 stora kransar

(1timme och 30 minuter + gräddning i ugnen)
200 g smör

2 kuvert (1 g) saffran

5 dl mjölk (3 %)

½ dl vispgrädde

1 pkt (50 g) jäst

2 ekologiska ägg

1 ½ dl strösocker

1 krm salt

16-17 dl vetemjöl special
Fyllning:

200 gram mörk kvalitetschoklad

200 gram mandelmassa

50 gram smör
1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensling)
1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och låt det koka upp.

2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.

3. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg och strösocker.

4. Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).

5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

6. Kavla ut degen till en avlång form på ett bakbord.

Bred på mjukt smör, strö över grovriven mandelmassa och hackad mörk kvalitetschoklad.

7. Rulla ihop degen (precis som när du gör klassiska kanelbullar) och skär 4-5 centimeter tjocka skivor och lägg tätt intill varandra till du format en krans.

8. Låt jäsa en andra gång under bakduk i cirka 20 minuter. Blanda ägg med vispgrädde och pensla kransen, grädda i ugnen i cirka 12-15 minuter.