Hur får jag tiden att räcka till med två små barn?

Hej!
Jag fick mitt andra barn för fyra veckor sedan. Då hade min tvååring hunnit börja på dagis men det fungerade inte, så nu är båda hemma. Det blev lite av en chock för mig som hade tänkt vara hemma med bara den minsta. Jag har fått många kommentarer om att jag måste lära den lilla att ligga själv, inte bära så mycket, för annars hinner jag inte med stora barnet. Är det verkligen rätt? Borde inte alla nyfödda få äta, sova och få så mycket närhet de behöver? Hur ska jag fördela tiden mellan mina små?
Till saken hör att det äldre syskonet var mycket krävande första året. Skulle aldrig ligga själv, bara bli buren och sov bara korta stötar. Jag var mycket ensam och orkade till slut inte ta hand om mig själv, jag åt knappt, och misstänker att jag drabbades av utmattningsdepression. Nu är jag så rädd att småsyskonet ska bli lika krävande och funderar mycket på om det var något jag gjorde? Kan jag göra något annorlunda?

Hej!
Av mycket förståeliga skäl har du svårt att räcka till för dina båda små barn. Två så små barn kräver ju all ens vakna tid. Jag tror inte att du har skämt bort eller kan skämma bort barnen. Men vis av skadan från ditt första barn, när du gick i väggen, ska du kanske börja fundera på hur du ska lägga upp det för att du ska orka.
Jag tycker att du ska försöka med dagis igen. Det är bra både för dig och två-åringen att vara ifrån varandra några timmar. Det kan ju handla om att han inte fått nog lång invänjning.
Dessutom tycker jag att du ska sluta oroa dig för hur din nya baby kommer att bli. Barn är olika eller lika, det kan vi inte göra så mycket åt. Däremot kräver ju ett kinkigt och känsligt barn mer kontakt och trygghet. Prata också med barnens pappa om hur han kan vara behjälplig under den här tiden.
Med vänlig hälsning
Margit Ekenbark, barnpsykolog på Familjeliv.se