Förlossningskrisen: 6 dödsfall kopplas till hög arbetsbelastning

Den höga arbetsbelastningen som barnmorskor larmat om under den rådande förlossningskrisen har varit en av orsakerna till att flera barn dött inom förlossningsvården, visar en ny granskning.

En granskning har funnit sex dödsfall där hög arbetsbelastning inom förlossningsvården är en bidragande orsak.

Det råder en stor kris inom förlossningsvården. Barnmorskor har sagt upp sig och politiker har försökt möta deras krav för att lösa förlossningskrisen, som bland annat än en gång uppmärksammat barnmorskornas dåliga och stressiga arbetsförhållanden.

– Det är inte värdigt ett land som Sverige att behandla sina gravida och födande på det här sättet och det är inte värdigt att behandla barnmorskor på det här sättet, sa Rebecca Nilsson, tidigare barnmorska på Södersjukhuset i Stockholm, till Familjeliv.

Läs mer: "Förlossningskrisen i Stockholm – det här har hänt"

Sex dödsfall orsakade av hög arbetsbelastning på förlossningen

SVT Nyheter har genomfört en granskning där de gick igenom beslut mellan 2018 och september 2021 från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Besluten rör lex Maria-anmälningar om allvarlig vårdskada i samband med förlossning. Bland över de 200 beslut som ingår i granskningen fann man flera fall där barn dött eller skadats allvarligt i samband med förlossning, och där hög arbetsbelastning i förlossningsvården nämns som en av orsakerna. Bland dessa handlade sex fall om att barn dött till följd av hög arbetsbelastning som orsak – och tre av dem skedde på Södersjukhuset i Stockholm.

– Varje barn som dör före, under och efter en förlossning är en tragedi. Och vi utreder alla de fallen noggrant, säger Karin Pettersson som är förlossningsläkare och specialsakkunnig i Region Stockholm.

"Hög arbetsbelastning en bidragande orsak"

Förra året uppmärksammade även en Ivo-granskning att hög arbetsbelastning är en återkommande orsak som bidrar till att det går fel under förlossningen. Man hade då sett att läkare och barnmorskor tappat fokus och blivit mindre uppmärksamma när de drabbats av tunnelseende till följd av den höga arbetsbelastningen.

– Jag skulle inte säga att barn dör på grund av hög arbetsbelastning men att det förekommer att det är en bidragande orsak. Vid varje sådan situation så tar vi otroligt allvarligt på det, för vi vill inte att det någonsin ska hända. Vi vill ha en bemanning på våra förlossningsenheter, inte bara i Region Stockholm utan i Sverige, där vi har tillräckligt hög bemanning och tillräckligt hög kompetens för att minimera risker för att sådana här allvarliga händelser sker, säger Karin Pettersson till SVT.

Tre dödsfall på Södersjukhuset

Tre av de sex dödsfall som SVT:s granskning uppmärksammat skedde på Södersjukhuset i Stockholm, som även fått flera andra anmälningar om allvarliga vårdskador enligt en Ivo-granskning som pågått under flera år. Myndigheten kunde i november förra året slå fast att man sett flera allvarliga brister i patientsäkerheten i flera ärenden, och att Södersjukhuset vidtagit åtgärder för att motverka att något liknande sker igen.