Fönster

Att putsa fönster är kanske inte den roligaste sysslan och dem flesta drar ut på det för länge. Går det att göra fönsterputsningen lite roligare? Koka en kopp kaffe, sätt på din favoritmusik och kör igång. Det finns en hel del frågeställningar kring ämnet. Här ska ni få svar på dem vanligaste och ytterligare tips på hur ni kan underlätta fönsterputsningen. 

När på året kan man putsa sina fönster?
Det finns tidpunkter under året som är bättre att putsa sina fönster på. Bäst är det på våren då gatsoparen har skyfflat undan alla små stenar och grus som samlats under vintern. Så fort vårsolen kommit fram vill dem flesta bli av med sina smutsiga fönster som vintern orsakat.  

Går det att putsa fönstren på vintern?
Många ursäktar sig med att det inte går att putsa fönstren på vintern, men visst gör det de! Även under minusgrader går det finfint! Tänk på att använda en skvätt T-röd i vattnet så att det inte fryser på rutan. Det kan vara bra att ha vantar på sig under arbetet. 

Hur ofta behöver man tvätta fönster?
Användaren “CharmingGirl” säger att hen tvättar sina fönster 2-3 gånger per år då hon har en frekvent busstrafik utanför sina fönster. Ni kan läsa mer om hur ofta användarna tvättar sina fönster i Familjelivs forum.
 
Hur ofta man behöver tvätta sina fönster beror helt och hållet på vart du bor. En del upplever att dem måste putsa sina fönster vid varje säsong, medan andra bara en gång per år. Bor du i stan där det vistas mycket fordon kan du uppleva att dina fönster blir smutsigt snabbare. Dem som bor högre upp i ett hus i en mer skyddande miljö behöver tvätta sin fönster mer sällan. Hur bor du? 

Vad behöver man när man ska tvätta fönster?
När man ska ta tag i att tvätta sina fönster behöver man vissa verktyg som underlättar arbetet. 
Du behöver:
Hink / vattenspruta
Vatten
Fönsterputs
Svamp
Fönsterskrapa
Tidningspapper

Tvätta fönster utan ränder 5 enkla steg:
1. Du börjar med att spraya fönsterputsen på fönstret över hela fönstret. Har du rengöringen i en hink går det bra att gnida in blandningen med en svamp. 

2. Använd fönsterskrapan för att skrapa bort rengöringen från fönstret. Var noga med att rengöra skrapan efter varje drag. Om du inte gör detta stannar smutsen kvar och det bildas lätt ränder på fönstren. 

3. Torka av fönstret med tidningspapper. Pappret suger upp all överflödig fukt och tar bort eventuella ränder. 

4. Undvik att putsa fönstren när solen skiner som mest, då torkar fukten snabbt och fläckar kan uppstå. 

Att tvätta sina fönster behöver inte vara en tråkig syssla med tanke på hur skinande rent resultatet kan bli. Vi hoppas att du kommer känna dig som ett proffs med vår hjälp!

Foto: VGstockstudio / Shutterstock