Forum lämnadvidjul

En anonym trådstartare (TS) skrev under rubriken "Blev precis ensam och julen runt hörnet" på Familjelivs forum.

Hon beskriver hur hennes man lämnat henne och tre barn, sedan han förlorat jobbet i oktober. Nu har hon fått veta att deras sparande är på noll och hennes lön täcker nästan bara räkningarna. Nu vill hon ha tips på hur hon kan ordna en mysig jul för sina barn, trots att hon har det så knapert.

Hon avslutar sitt inlägg med:

– Jag skäms och mår fruktansvärt dåligt. Snälla inga elaka kommentarer, önskar enbart tips hur jag kan ordna en okej mysig jul för mina barn.

Det kan vara hård ton på Familjeliv, men när någon verkligen behöver hjälp så går användarna samman och ger tips och stöd. Vissa gav ovärderliga råd om hur TS kan få de små resurser hon har att räcka längre:

Koncentrera dig på det billigaste på julbordet (om ni äter skinka så är faktiskt julskinka billigt, problemet är att man måste köpa mycket på en gång, men då har ni skinka länge sedan och kan göra mat på) och ha aktiviteter i första hand och klappar i andra. 

Hett i forumet: "Vad är det för fel på vårt namnval?"

Dina barn är så små så det går att fixa en fin jul för dem utan mycket pengar. Baka kakor i mängder och köp begagnade leksaker och ett kul spel på Myrorna eller liknande. De kommer inte må bra i längden om du skuldsätter dig för att köpa dyra grejer. 

Andra hade koll på var hon kunde vända sig till för att få hjälp:

Kolla gruppen "Giving people" på Facebook. Har du kollat med svenska kyrkan om de kan hjälpa till? Ibland finns möjlighet att få hjälp från dem. Kolla vad din kommun ordnar för familjer under julen, säkert finns det en del kostnadsfria aktiviteter. Lycka till TS! Övertygad om att det kommer att lösa sig för er.

LÄS MER: "Kan man nekas ledigt över jul?"

Du skriver att du har jobb. Kan du prata med chef och kollegor? Du behöver ju inte be om pengar, men det är ju bra om de känner till att huvudet är en soppa. De kommer förstå om de är snälla människor. 

TS fick även en hel del praktiska råd, om vad hon kan göra för att lösa sin situation på sikt:

Du måste ansöka om egen vårdnad för barnen så att du kan göra saker med dem när du vill eftersom du inte kan få tag i hans underskrift. Berätta för Försäkringskassan att din man lämnat och är utomlands och inte bidrar till barnens försörjning så att du får hela barnbidragen. 

Om din man fortfarande är skriven på samma adress kan du få problem med bostadsbidraget eftersom man kanske räknar hand inkomst till hushållet. Han måste vara skriven någon annanstans. Antingen beställer du en adressändring till honom eller så ringer du skatteverket och försöker få honom registrerad som utvandrad. 

Många, många var överens om att det inte är det materiella som är det viktiga med julen. Barnen kommer helst av allt vilja ha en så glad mamma som möjligt, och det viktigaste är att de kan fira julen ihop. För julen handlar ju egentligen om det – att känna gemenskap

TS, om du verkligen bemödar dig om att vara närvarande med barnen så kommer de att få sin bästa jul någonsin. Lek med dem, spela spel med dem, mys med dem och så vidare.

TS står inför en besvärlig situation, men med alla råd så hoppas vi att det åtminstone känns lite lättare och att hon har lite mer hopp om att julen ska bli fin. 

Åtminstone verkar de goda råden och snälla orden ha nått fram till TS. Hon skriver i tråden:

Så fina ni är med alla tips!!! Bara det betyder så mycket. Tack!

Har du liknande erfarenheter, eller står du inför liknande problem som TS? I tråden, som du hittar här, kan du se alla inlägg och även själv bli en del av diskussionen.

MER FRÅN FORUMET: "Vi är vegetarianer men tvingas göra köttbullar till jul"

Vissa av inläggen har redigerats, framförallt gällande längd.