Atarax + alkohol? Därför är det ingen bra idé

Alkohol och Atarax är ingen bra kombination. Behöver du ta Atarax under en längre period behöver du konsultera med din läkare.

Foto: Syda Productions/Shutterstock

Atarax är ett receptbelagt läkemedel som oftast tas vid ångest och oro men ibland även mot klåda och nässelfeber. Atarax innehåller det verksamma ämnet hydroxizin som blockerar ämnet histamin i kroppen. På så vis dämpar den ångest och oro.

Alkoholen kan förstärka effekten av Atarax

Just Atarax och alkohol är ingen bra kombination. Denna kombination kan nämligen förstärka effekterna av Atarax. Självklart är det stor skillnad om du dricker alkohol en enstaka gång eller om du dricker alkohol regelbundet under en längre tid samtidigt som du medicinerar med Atarax.

Om det är tänkt att du ska använda Atarax under en längre tidsperiod är det bäst att rådgöra med din läkare hur du ska göra med alkoholkonsumtionen under denna tidsperiod.

Ångest + alkohol inte heller en bra kombination

Om du lider av ångest och oro är det aldrig en bra idé att konsumera alkohol. Oavsett om du medicinerar med Atarax eller inte. Många tänker säkert att alkohol dämpar ångest och oro, vilket det gör till en början. Men effekten är väldigt kortvarig och ångesten förvärras efteråt.

Om du är osäker på om du kan konsumera alkohol i samband med att du tar ett läkemedel ska du alltid läsa informationen som står på bipacksedeln. Undvik alkohol helt om det framgår i bipacksedeln eller på förpackningen.

I Familjelivs forumtråd kan du diskutera ämnet med våra medlemmar.

Källa: Vårdguiden 1177, Systembolaget.se och kronansapotek.se