Gravid – kan man äta gravad lax?

När man är gravid är det ofta många som kommer med pekpinnar om vad man ska äta och vad man absolut inte får äta. Man får olika råd och det kan vara svårt att veta vad man ska ta åt sig av. Får man exempelvis äta gravad lax som gravid?

Gravad lax bild

Får man äta gravad lax som gravid

Just gravad lax är väldigt omdiskuterat – troligtvis för att det råder delade meningar kring om man får äta gravad lax som gravid eller om det ska undvikas. Det går faktist jättebra att äta gravad lax som gravid, men det finns några viktiga saker att tänka på.

Kolla alltid datum på laxen

Familjeliv forum

Vad säger du om att äta gravad lax under graviditeten? Diskutera gärna ämnet med våra medlemmar här i forumtråden


Helst ska laxen vara hemmagravad eller nygravad i butik. Om du inte orkar grava laxen själv går det bra att köpa gravad lax som är vakuumförpackad. Viktigt att tänka på är att fisken får ha varit förpackad i högst en vecka. Kolla därför alltid förpackningsdatum. Har den legat längre än en vecka finns det stor risk att den innehåller listeriabakterier, vilket man ska undvika när man är gravid.

Har du tänkt grava din egen lax (som rekommenderas) så är det ännu viktigare med förpackningsdatumet. Köp endast färsk fisk som varit förpackad i högst några få dagar. Ju färskare desto bättre!

Läs även Äta mozzarella som gravid?

Källa: Livsmedelsverket

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay