Så lyckas du med bordsplaceringen

Bild: Mostphotos

Bordsdamen sitter alltid till höger om bordsherren.
Brud och brudgum sitter i mitten av honnörsbordet, bruden sitter till höger om brudgum.
Till höger om bruden sitter brudens far
Till höger om brudens far sitter brudgummens mor.
Till vänster om brudgummen sitter brudens mor
Till vänster om brudens mor sitter brudgummens far.
Enligt traditionen sitter närmaste släkten nära brudparet.
Vänner och lite mer avlägsna släktingar sitter lite längre bort.
Den enda gången gifta par har varandra till bordet är på sitt eget bröllop.
Sambor och syskon ska inte heller enligt traditionen sitta bredvid varandra.
Nyförlovade som inte bott ihop en längre tid har varandra till bordet.
Toastmaster ska ofta sitta så att han har ögonkontakt med serveringspersonalen och så att han hörs bra.
Tärnor och marskalkar har ofta varandra till bordet.
För att det ska bli en bra stämning på festen är det viktigt att samtalen flyter på. Blanda roliga med mindre utåtriktade, unga med äldre och så vidare. Tänk bara på att de äldre iallafall har någon i samma ålder. Det viktigaste att tänka på är att de man placerar bredvid varandra kan tänkas trivas och ha roligt tillsammans under middagen. Ett bra knep är att para ihop gäster två och två, sedan fyra och fyra och så vidare. När de flesta fått en placering kan ni flytta runt enstaka personer för att få en bra enhet.

Det bör finnas placeringskort vid varje plats så gästerna ser var de skall sitta. Brudparet bör även sätta upp större ark över bordsplaceringen till exempel vid ingången till salen/rummet där middagen skall ätas så att gästerna lätt kan finna sin placering. Om man inte vill sätta upp större ark över bordsplaceringen är en annan variant att värdparet står vid ingången till middagssalen och pekar ut för gästerna var de skall sitta.

Barn
Om man har barn på festen kan de placeras längst ut mot bordskanterna eller om de är riktigt små kan ett rum bredvid passa bättre. De brukar ofta inte alls uppskatta den utdragna middagen med långa tal som de inte förstår sig på. Ofta är det bra att servera annan mat till barnen och en person bör se efter och aktivera barnen. En bra idé är att placera ut plastskålar med godis, spel och annat som barnen tycker är kul och kan sysselsätta sig med.