Bananflugor

Familjeliv

Bananflugor överallt bild

Tyvärr finns bananflugorna överallt i vår natur och det är svårt att hindra dem från att ta sig in i bostäder. Deras förmåga att föröka sig gör det inte precis lättare.

Men det finns några tips som hjälper dig att hålla undan bananflugorna: 

- Börja med att alltid hålla fruktfatet fritt från övermogen frukt och släng allt fruktavfall i slutna påsar.
- Rengör alltid PET-flaskor innan du förvarar dem i slutna påsar eller byttor. 
- Undvik att ha smutsig disk framme för länge och rensa alltid diskhon på matrester direkt. 
- Släng sopor och kompost regelbundet. 
- Vid veckostädningen kan du passa på att rengöra diskhon och golvbrunnen med en grov borste och diskmedel. Detta tar bort ägg och larver som kan finnas vid öppningen. 

Gör en egen fälla
Har du redan drabbats och känner att bananflugorna är överallt i ditt hem så kan du göra din egen fälla för bananflugorna. Blanda två delar äppelcidervinäger, en del sirap och en droppe diskmedel i en flaska eller ett stort glas. Blandningen kommer att locka till sig bananflugorna som landar i glaset eller flaskan och fastnar där. 

Rensa blomkrukorna
Ett bra tips som medlemmarna i Familjelivs forum delar med sig av är att börja med att byta ut jorden i samtliga blomkrukor. Detta är nämligen oftast den största boven till bananflugor. När du tömt all jord och det är dags att fylla på med ny så är ett hett tips att lägga i tomatkvistar i jorden. Tydligen utsöndrar kvistarna något som gör att bananflugorna inte trivs. Definitivt värt ett försök!

Här hittar du Familjelivs forumtråd om just bananflugor

Läs även våra tips på hur du blir av med blomflugor

Foto: Kara Eads/Shutterstock

Källa: Anticimex