Shettles metoden – går det att påverka könet på barnet?

Shettles metoden – så blir det en pojke eller flicka. Foto: Pexels

Shettles metoden grundades på 70-talet av den amerikanska forskaren Dr. Landrum Shettles, som med sin teori skrev boken “How to choose the Sex of your baby”. Boken blev en bestseller och har sålts i över en miljon exemplar. Metoden visar upp till 75-90% i träffsäkerhet enligt Dr. Shettles själv – men har motbevisats i flertalet andra studier.

Uthållig X eller snabb Y?

Shettles metoden grundar sig i att de X- och Y-kromosombärande spermierna har vissa egenskaper som skiljer sig åt. Det är alltså dessa kromosombärare som avgör huruvida ditt barn får könet flicka eller pojke. Enligt forskning ska de Y-bärande spermierna (de manliga könet) vara snabbare, mer ömtåliga och leva kortare medan de X-bärande spermierna (de kvinnliga könet) rör sig långsammare men är tåligare och lever längre.

Beräkna när befruktningen ska ske

Genom att fastställa dessa egenskaper har man räknat ut under exakt vilken tid runt ägglossningen samlag bör äga rum för att få fram ett specifikt kön. Under absolut optimala förhållanden vinner alltså den snabba Y-spermien loppet till ägget och könet blir en pojke. Under mindre optimala förhållanden har den ömtåliga Y-spermien inte överlevt och X-spermien (av det kvinnliga könet) träder in och vinner loppet genom uthållighet och långa livslängd.

Läs också: Blir ensambarn egoistiska? Så säger forskningen

När ska samlaget äga rum enligt Shettles metoden?

För att kunna “utföra” Shettles metoden krävs det att kvinnan har noga koll på när hon har ägglossning. Ju mer exakt er uppskattning på när ägglossningen äger rum – desto bättre chanser har ni för att metoden ska få “rätt” resultat.

För att få en pojke

För XY-kromosom – om du vill ha en pojke – bör samlaget äga rum under absolut optimala förhållanden. Det vill säga så centrerad eller i nära anslutning till ägglossning som möjligt.

För att få en flicka

För XX kromosom – om du vill ha en flicka – bör samlaget äga rum under “mindre optimala” förhållanden. Alltså några dagar före eller efter ägglossning. Teorin rekommenderar 2-4 dagar innan ägglossning.

Eftersom chansen för XX-kromosomen har sina största möjligheter att vinna loppet under mindre optimala förhållanden är chansen för att bli gravid såklart lite mindre. Detta är en teori om varför det föds fler pojkar än flickor runtom i världen.

Familjelivs forum

Diskuter med andra och ta del av deras svar i forumtråden: Har du testat Shettlesmetoden?

Fungerar Shettles metod?

Det är svårt att hitta något samband eller sanning i såna här teorier. En studie motbevisar en annan. Den som vill tro att det fungerar får tro det. Huvudsaken är att barnets som föds blir ett älskat barn oavsett kön.

Såhär skriver BabyDreams i Familjelivs forumtråd angående hennes framgång med Shettles metoden.

“Klart det handlar om slumpen i slutändan. Men med denna metod kan man öka eller minska oddsen pga att spermierna fungerar olika, tjejspermier är segare större och mer långlivade medan pojkspermier är snabbare mindre och dör snabbare. Jag återkommer i augusti för att säga om jag också tror på denna metod eller ej! Mina grabbar blev iallafall till med en omedveten pojk-metod.”