Så lindrar du illamåendet

VÄNTAR BARN

De allra flesta känner sig illamående under början av graviditeten.

Så vad ska du göra för att lindra illamåendet? Familjeliv.se har frågat barnmorskan Åsa Ganemyr på MVC Fröja i Stenungsund.
  

Mat kanske är det allra sista du vill tänka på, men det är faktiskt viktigt att inte gå med tom mage. Så vad kan du göra för att inte må så illa?
- Ät lite och ofta. Då blir illamåendet ofta bättre. Ha alltid något i väskan, till exempel ett grönt äpple, salta kex eller vindruvor, säger Åsa Ganemyr och berättar att många tycker att salt och syrligt är tilltalande under den här perioden.

 

Det stämmer bra på Familjelivmedlemmen Moatje:

- Att äta nästan konstant hela tiden hjälpte mig. Och när det var som värst någon typ av citrus. Och att se till att inte göra annat än att ta sig till köket på morgonen och stoppa något i munnen.

 

Däremot kan söta saker förvärra illamåendet eftersom du är känslig för blodsockersvängningar.
- Många lever nästan enbart på nyponsoppa och söt yoghurt, men då mår de ofta mer illa en liten stund efter att de har ätit, säger Åsa Ganemyr. 
 

- Salta saker, som kex, popcorn, saltgurka och buljong kan däremot dämpa illamåendet, säger hon och tillägger att salt i kombination med att du dricker är viktigt för att upprätthålla saltbalansen i kroppen.

 

Alla är ju inte lika, så testa att prova dig fram till vad som fungerar att äta för just dig.
- Knäckebröd och bubbelvatten var räddningen för mig, skriver medlemmen eec82.


Tänk också efter på mat och situationer som du kan undvika.
 
Gravida är ofta känsliga för dofter, så stekos, fet mat och kött kan många ha svårt för. Då kan kall mat kännas fräschare, tipsar Åsa Ganemyr.
För att hålla borta dofter, så kan det vara bra att städa lite extra i kylskåpet och slänga matvaror som har gått ut och luktar illa, så du slipper obehagliga överraskningar.
 

- Mannen kan ta ut soporna, säger hon.

 

Tandborstningen på morgonen kan också vara jobbig. Då är det bra om du väntar med den en liten stund. Försök att få något i magen och ta det lugnt på morgonen. Åsa Ganemyr understryker också hur viktigt det är att partnern hjälper till lite extra och är förstående under den här perioden: 
 

- Få frukost på sängen och se till att bli lite ompysslad, tipsar hon.

 

Det kan vara skönt att veta att för de allra flesta så klingar illamåendet av efter några veckor.

- Illamåendet brukar starta i den sjunde eller åttonde graviditetsveckan, men för de allra flesta blir det bättre i vecka tolv. För vissa håller det i sig till vecka 16.

Och du är långt ifrån ensam. Åsa Ganemyr berättar att det är så mycket som två tredjedelar av alla gravida drabbas av illamående.

  

 

Vad äter du för att minska illamåendet? Diskutera i forumet.