Skaffa barn själv? Så går det till

Det är en del att tänka på om du funderar på att skaffa barn själv. Familjeliv listar det du behöver veta!

Foto: Unsplash

Samma rätt som gifta par

Sedan 1 april 2016 har ensamstående kvinnor samma rätt till assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård som gifta par. Du behöver alltså inte längre vända dig till en privatklinik och betala en massa pengar för att bli gravid.

Donatorinsemination

Den som vill skaffa barn själv gör en donatorinsemination. Insemination betyder att spermierna injiceras direkt in till livmodern. Inseminationen sker vid ägglossning, men det kan ibland behövas "hjälp på traven" med hormonbehandling eller injektioner om du har oregelbunden mens.

Barnets rättigheter – och donatorns egenskaper

Ett barn har alltid rätt att få information om sin donator. Som blivande förälder har du själv ett ansvar att berätta för ditt barn hur det kommit till. Många känslor och funderingar kan dyka upp i samband med det här, men det finns hjälp att få och du kan alltid diskutera med andra som har liknande erfarenheter.

Du får inte välja egenskaper hos den som ska donera. Uppgifter om donatorn sparas i 70 år och barnet har alltid rätt att få era på vem som är den biologiska pappan när de är tillräckligt mogna.

Kostnader för att skaffa barn själv

Idag erbjuder alla landsting assisterad befruktning och kostnaderna täcks av högkostnadsskyddet. Tyvärr är väntetiderna varierande i olika delar av landet och därför är det många som vänder sig till privata fertilitetskliniker för att få hjälp istället. Priserna varierar mellan klinikerna.

Insemination – så går det till

• En fertilitetsutredning görs före vald behandling. Då går du tillsammans med läkaren igenom din sjukdomshistoria, gynekologisk undersökning med ultraljud, provtagningar (hormoner och infektionsscreening) och en undersökning av äggledarna.

• Du får inte ha en BMI som överstiger 35. Vid donationsinsemination måste du också enligt lag genomgå en psykosocial bedömning om du är redo att skaffa barn själv.

• När en ensamstående kvinna blir gravid och föder barnet genom konstgjord befruktning blir kvinnan automatiskt barnets enda rättsliga förälder.

• Om du väljer att gå till en privatklinik för att få hjälp med insemation får du bekosta hela behandlingen själv.

Därför skaffar kvinnor barn själva – forumet svarar!

- Jag börjar närma mig 35 och “Mr right” har inte dykt upp. Jag har haft flera långa förhållanden och även om jag har trott att det har varit rätt.

- Jag är ganska trött på män och har svårt att se mig i en relation med en man igen. Dock har jag en barnlängtan som får mig att gråta varje kväll och jag längtar verkligen efter ett barn.

- Jag är välutbildad och har ett bra jobb, ett socialt nätverk omkring mig och ett bra boende. Jag har varit inne på att resa till Danmark och insemineras.

Gå in på Familjelivs forum om du vill du diskutera med andra som funderar på att skaffa barn själv!

Källor: RFSL, SKL Nordic IVF