Hinnsvepning: Vad är det?

Det finns många anledningar till att man i slutet av en graviditet vill sätta igång förlossningen. Ett sätt att göra det, som inte innebär att den gravida måste ta några läkemedel, är hinnsvepning.

Vad är en hinnsvepning? Foto: Pexels

Många gravida vill slippa gå över tiden och en hinnsvepning kan minska risken för det. På mammasidan kan du läsa mer om hur en hinnsvepning går till, steg för steg.

Hur går en hinnsvepning till?

En hinnsvepning går till så att vårdpersonalen, det vill säga en läkare eller barnmorska, för in ett finger i cervixkanalen, livmodertappen. Med en cirkelrörelse försöker man därefter lossa fosterhinnorna från livmoderns nedersta segment.

Hinnsvepning kan känns obehagligt, det påmminer om mensvärk och det kan orsaka blödningar. En annan vanlig biverkning är smärtsamma sammandragningar.

LÄS MER: Hinnsvepning – så ont gör det

Hur funkar en hinnsvepning?


Det finns studier som visar att metoden gör att färre går över tiden, men det är inte ett sätt som används för att starta en förlossning. Man är inte helt säker på vad som gör att en hinnsvepning kan funka, men troligtvis beror det på frisättande av lokala prostaglandiner i livmodertappen.

Metoden används främst för gravida som av någon anledning inte vill gå över tiden. Det kan exempelvis handla om att fostret är stort och man vill att förlossningen ska starta.

En hinnsvepning kan göras från vecka 37 + 0, men i de flesta fall rekommenderas att man väntar till vecka 40. Orsaken är att man ofta inte vill göra ingrepp i onödan. Det finns dock inget som tyder på att metoden skulle vara skadlig för mamma eller barn, och heller inga tecken på att det skulle finnas en ökad infektionsrisk.