"Ger jag för mycket mat?"

Han är hungrig hela tiden. Mamma: "Får han i sig för mycket mat?"

BVC-sköterskan var så sur
    Jag har en son på två månader. BVC verkar tro att jag matar honom för mycket, eftersom han äter mer än vad som är rekommenderat och går upp i vikt så fort - han har dubblat i vikt sen födelsen. Just nu äter han 180 ml varje 5-6 timmar. Vi höjde från 150 ml för några dagar sedan eftersom han verkade mer hungrig och ville äta varannan timme nästan. Jag har tre andra barn, jag vet att ibland verkar det som att bebisar är hungriga fast de bara vill ha någonting i munnen eller har ont i magen. Jag har prövat med allt och ingenting funkar förutom mat, han är hungrig helt enkelt.

    Vi har provat att ge honom mindre mat eftersom BVC-sköterskan var så sur, men då blev han grinig och aldrig riktigt nöjd och han sov sämre. Nu när vi har höjt så är han den gladaste bebis någonsin. Han föddes tre veckor för tidigt, kan det vara så att han äter mer på grund av detta?

Erbjud så mycket mat som han vill ha
    Generellt så säger vi att man ska lyssna till barnet och erbjuda så mycket mat som barnet vill ha. Det betyder att vissa barn äter mer än andra. Man ska helt enkelt tänka som om man ammar, och inte ser hur stor volym mat barnet äter, att barnet får äta sig mätt. Sedan är det väldigt olika hur mycket barnet äter per måltid och hur ofta ett barn äter. Det är ju så klart klokt att inte truga i barnet mer mat än barnet signalerar att det vill ha.

    Jag tänker att det ligger något klokt i det du skriver att ditt barn vaknar oftare när han får mindre mat för han kanske är hungrig och det kan vara just därför som han är mindre nöjd. Om det har att göra med att han är född för tidigt är svårt för mig att avgöra, men visst kan det vara en återhämtningsfas han är inne i nu. Lycka till!