Publicerad 31 januari 2011 Uppdaterad 31 januari 2011
Textstorlek 1 2 3

Viktigt att läsa för barn

Det är mysigt och ofta omgärdat av lugn och ro men också en viktig hjälp i ditt barns språkutveckling. Vi har tagit reda på varför det är så viktigt att läsa för barn.
Relaterat

Fakta

Så kan du stimulera ditt barns läsintresse

1. Välj rätt plats och tillfälle. Gör det mysigt och se till att ni får lugn och ro med er bok.

2. Ha roligt tillsammans. Om du engagerar dig i texten blir läsupplevelsen starkare.

3. Prata, läs och prata sedan om det ni har läst. När du pratar om det du läser om har du möjlighet att stimulera ditt barns ordförståelse ännu mer än genom själva läsningen.

4. Peka och förklara. Förklara och gör boken begriplig och låt barnen upptäcka fler dimensioner genom att ni pratar om boken.

5. Föregå med gott exempel. Barn tycker om att imitera andra så om du läser kommer ditt barn också att vilja läsa.

6. Gör det lustbetonat. Var uppmärksam på barnets intresse och humör. Om ditt barn inte är intresserat - lägg bort boken en stund.

7. Läs varje dag. En daglig rutin kring läsningen är mycket positivt.

8. Välj lämpliga böcker. Välj högläsningsböcker som du själv tycker om att läsa. Pedagogiskt bör man välja böcker som ligger lite över barnets nuvarande utvecklingsnivå.

Källa: ”Läs! - Varför och hur du bör läsa tillsammans med ditt barn” Goboken


I Sverige är vi bra på att köpa böcker till våra barn. Förra året ökade barnboksförsäljningen med 42% jämfört med året innan. Så är det inte överallt. En amerikansk undersökning visar till exempel att många barn börjar skolan där utan att ha någon läserfarenhet med sig hemifrån alls. Där får barnen istället sina historier med sig från tv-världen.

Att det är positivt för barn att omgärdas av böcker råder det ingen tvekan om. Fördelarna med läsning från tidig ålder är många. Även för små barn.

- Små barn har svårt att utrycka sina tankar och känslor i ord, medan vuxna ofta inte vet hur de ska prata om känsliga ämnen. Sagor erbjuder ett sätt att lösa de problemen, säger Professor Grace Cho, professor i psykologi vid Middlebury College i USA till tidningen “Psychologies”.

Men det finns fler fördelar än så med att läsa för sina barn.

Anknytning är en sådan. När en förälder läser för sitt lilla barn knyts dessa närmare varandra. Högläsning är också ett mycket effektivt sätt för barnet att utveckla sin språk- och läsfärdighet. Att ha tillgång till böcker är naturligtvis en förutsättning för läsupplevelsen, likaså påverkas barnet av om han eller hon ser dig som vuxen läsa och intressera dig för böcker. Det har också betydelse hur du läser för ditt barn. Att läsa med inlevelse gör läsupplevelsen starkare.

Om du vill hjälpa ditt barn att lära sig läsa och göra vad du kan för att det ska gå bra överhuvudtaget i skolan är positiva erfarenheter av högläsning i den tidiga barndomen en bra hjälp enligt flera studier.
Publicerad 31 januari 2011 Uppdaterad 31 januari 2011
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden
Logga in
Bli medlem