Publicerad 31 January 2011

Fotograf:

Viktigt att <strong>läsa</strong> för barn

Det är mysigt och ofta omgärdat av lugn och ro men också en viktig hjälp i ditt barns språkutveckling. Vi har tagit reda på varför det är så viktigt att läsa för barn.
Relaterat

Fakta

Så kan du stimulera ditt barns läsintresse


I Sverige är vi bra på att köpa böcker till våra barn. Förra året ökade barnboksförsäljningen med 42% jämfört med året innan. Så är det inte överallt. En amerikansk undersökning visar till exempel att många barn börjar skolan där utan att ha någon läserfarenhet med sig hemifrån alls. Där får barnen istället sina historier med sig från tv-världen.

Att det är positivt för barn att omgärdas av böcker råder det ingen tvekan om. Fördelarna med läsning från tidig ålder är många. Även för små barn.

- Små barn har svårt att utrycka sina tankar och känslor i ord, medan vuxna ofta inte vet hur de ska prata om känsliga ämnen. Sagor erbjuder ett sätt att lösa de problemen, säger Professor Grace Cho, professor i psykologi vid Middlebury College i USA till tidningen “Psychologies”.

Men det finns fler fördelar än så med att läsa för sina barn.

Anknytning är en sådan. När en förälder läser för sitt lilla barn knyts dessa närmare varandra. Högläsning är också ett mycket effektivt sätt för barnet att utveckla sin språk- och läsfärdighet. Att ha tillgång till böcker är naturligtvis en förutsättning för läsupplevelsen, likaså påverkas barnet av om han eller hon ser dig som vuxen läsa och intressera dig för böcker. Det har också betydelse hur du läser för ditt barn. Att läsa med inlevelse gör läsupplevelsen starkare.

Om du vill hjälpa ditt barn att lära sig läsa och göra vad du kan för att det ska gå bra överhuvudtaget i skolan är positiva erfarenheter av högläsning i den tidiga barndomen en bra hjälp enligt flera studier.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Viktigt att <strong>läsa</strong> för barn
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll