Publicerad 26 March 2012

Fotograf:

Dottern är sjuk jämt, ska det vara så?

Efter att ha vabbat nästan en vecka i månaden sedan förskolestarten vänder sig nu en orolig mamma till BVC-sköterskan: Ska det vara så här?
Hej!
Min dotter började förskolan i augusti förra året, då var hon ett och ett halvt. Sedan dess har vi vabbat ungefär en vecka per månad för att hon är förkyld och har feber. Hennes äldre syster går också på förskolan och har dragit hem förkylningar tidigare, så förskolevirus och bakterier är inget nytt hemma hos oss.

Nu har hon rosslat och hostat och snorat i två veckors tid. I förra veckan var vi hos doktorn som skrev ut hostmedicin. Dottern blev bättre efter två dagar, sen gick det bara någon dag innan hon fick feber igen. Sedan hon började förskolan i augusti har hon haft halsfluss tre gånger och öroninflammation två gånger.

Är det vanligt att de är så här mycket sjuka? Jag tycker så synd om henne att hon ska behöva alltid vara snorig och titt som tett få feber. Vad ska man göra?
/Oroliga mamman

Svar från BVC-sköterskan:
Hej oroliga mamma!
Din minsta lilla flicka verkar vara en lite känsligare människa och får lättare infektioner. Det finns ett jättestort antal olika virus, några människor är starkare och står emot mer än andra. Tyvärr verkar det som att både virus och bakterier älskar din dotter.

Hur många infektioner som en person drabbas av under sitt liv, beror på faktorer som inte går att påverka, till exempel arv och kön men även på faktorer som går att påverka. Så som hur man utsätts för smitta, hur allmäntillståndet är vid smittotillfället med mera.

Kanske skall ni försöka bryta mönstret och låta henne bli riktigt frisk, det tar cirka en, en och en halv vecka.
Försök att vara ute mycket och ha en riktigt bra handhygien. Vädra rummen, speciellt sovrummen och undersök om det finns unken luft inomhus.

Om inget hjälper, kontakta er BVC-sköterska och se om de kan hjälpa er ytterligare.
Lycka till!
Carmen Wolters, BVC-sköterska på Familjeliv.se
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Dottern är sjuk jämt, ska det vara så?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll