Publicerad 27 June 2016

Fotograf:

Varför flåsar bebisen på natten?

Carmen Wolters, BVC-sköterska på Familjeliv svarar på en fråga från en orolig mamma om hennes bebis flåsande andning.
Hej!
Min sex veckors bebis har en väldigt flåsande andning på natten. Hennes andning gör mig orolig då det nästan låter som hon får andnöd. Jag frågade min BVC-sköterska och fick bara till svar att bebisar låter. Men det låter som att det är något i halsen på henne. Den flåsande andningen kommer efter att jag nattammat henne. Hon rapas och hålls upprätt en stund, sen läggs hon i sängen och då startar det direkt.
Hon verkar sova men ligger och fäktas med armarna och när jag plockar upp henne så andas hon flåsande. Ibland låter hon mer än vanligt stönar, stånkar, harklar, gurglar, väser med mera. Ljuden har funnits där i cirka två till tre veckor. Är detta vanligt eller ska jag tjata mer på min BVC-sköterska?

Svar från BVC-sköterskan:
Hej!
Jo, bebisar "låter". Alla bebisar låter på olika sätt, andas olika fort, spritter, rör sig med mera. Det är mycket som händer med en bebis i början, fram för allt när de sover. Rent anatomiskt skall luftvägarna växa till sig, brosket "styvna upp" och själva styrningen av andningen mogna.
Vissa barn har dock lite mjukare så kallat ringbrosk, de ringar av brosk som bygger upp luftstrupen och kan låta lite pipiga. Ibland kan det upplevas som mer ordentliga bekymmer med att hålla luftvägen. Oftast är det ingen fara, utan helt normalt. Är ni oroliga tycker jag att någon läkare bör lyssna på henne.

Hälsningar
Carmen Wolters, BVC-sköterska på Familjeliv.se
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Varför flåsar bebisen på natten?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll