Publicerad 21 May 2012

Fotograf:

Varför spyr sonen när han ätit?

BVC-sköterskan ger råd till orolig mamma. När hennes son har svårt att behålla maten.
Fråga Carmen Wolters, BVC-sköterska på Familjeliv.se
Hej!
Jag är väldigt orolig för vår son, som är 17 månader. Ända sedan han började äta riktig mat har han varit väldigt känslig för stora bitar eller annorlunda konsistens och då ofta spytt. Nu har han börjat tåla större bitar och sista tiden har han ätit riktigt bra. Problemet är att han fortfarande spyr. Oftast kommer det när han äter. Han hostar lite, inte alls mycket, och sen är det som att det inte går att stoppa utan allt han ätit kommer upp.

Jag trodde ett tag att han spydde när han var förkyld och hostade slem men nu har jag märkt att det inte bara är när han är förkyld. Det är inte så att hostar jättemycket utan det räcker med lite vanlig hosta och sen så bara kommer allt. Vad kan detta vara? Det är jättejobbigt både för honom och oss.

Svar från BVC-sköterskan
Hej!
Jag förstår att detta är jobbigt och gör er oroliga. Vissa barn är mer "kräkare" än andra, utan att det behöver vara onormalt. Så länge han fortsätter att äta, är pigg och följer sina kurvor är det i regel inga problem. Vissa barn har emellertid mer bekymmer och där kan en noggrann genomgång av kosten vara nödvändig. Då tittar man bland annat efter eventuell överkänslighet och reflux, magkatarrsbesvär där maginnehåll åker lite upp igen. Prata med din BVC om du är orolig.
Lycka till! Med vänlig hälsning
Carmen Wolter, BVC-sköterska på Familjeliv.se
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Varför spyr sonen när han ätit?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll