Publicerad 3 July 2012

Fotograf:

Billiga larmen är sämst

2012 juli. De billigaste babylarmen är känsliga för störning, har dålig räckvidd och varnar inte om de slutar fungera. Det visar Testfaktas stora test.
Relaterat

Fakta

Testfakta

Ikea har nyligen stoppat försäljningen av sitt larm. Nu visar Testfaktas laboratorietest att Clas Ohlsons babylarm är ännu sämre. Ikea fick nyligen tuff kritik av sitt babylarm i ett danskt test. Kritiken rör främst att larmet saknar kontaktindikator och företaget har sedan en dryg vecka stoppat försäljningen av larmet Patrull. Men Testfaktas test visar att även larmet från Clas Ohlson saknar denna viktiga funktion som markerar om att barn- och föräldraenheten tappar kontakten.
– Det kan hända om batteriet tar slut, om det blir strömavbrott eller om enheterna befinner sig för långt bort från varandra. Utan kontaktindikator kanske man inte upptäcker att babylarmet inte fungerar, utan man tror att larmet är tyst för att barnet sover, säger Ronny Lövstrand testledare på SP som genomfört testet.

Clas Ohlsons babylarm får dessutom inte godkänt vad gäller räckvidd. Larmet har ingen täckning alls när barnenheten placeras ut på andra sidan byggnaden, 50 meter ifrån föräldraenheten. August Åkesson, produktchef på Clas Ohlson, tar det dåliga testresultatet på räckvidd och kritiken om avsaknad av kontaktindikator på allvar.
– Vi kommer att tillsätta en intern utredning om eventuellt säljstopp. Men detta handlar om en budgetvariant med få funktioner för kunder som vill ha en enkel modell till en låg kostnad, säger han.

Testet har utförts av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, som även undersökte mikrofonkänslighet, tålighet mot radiostörningar och hur enkel barnvakten är att hantera.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Billiga larmen är sämst
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll