Publicerad 27 June 2016

Fotograf:

Tvååring med mat och sömnsvårigheter

Maten och sömnen har blivit en evig kamp med tvååringen. Carmen Wolters Familjelivs BVC-sköterska ger råd om hur man kan bryta mönstret.
Hej!
Jag har en son på snart två år.
På sista tiden har han blivit mycket elak, slåss bits och sparkas.
Han lyssnar nästan aldrig på vad jag säger, och gråter helt hysteriskt varje gång man säger åt honom.
Han äter knappt någon mat hemma, det är en kamp varje gång. Det går bättre på dagis och han följer fortfarande sin kurva.
BVC säger att det bara är en period men såhär har det varit i snart ett år. Han sover inte heller speciellt bra på nätterna, utan vaknar och gråter. Jag vet inte vart jag ska vända mig mer eller vad allt detta kan bero på, är allting sammanhängande eller är det bara enskilda problem?
Hjälp!

Svar från BVC-sköterskan

Hej!
Hu, så jobbigt ni har det.
Jag tror er lille son vill ha uppmärksamhet.
Tyvärr har det blivit så att det är mest är negativ uppmärksamhet, och det kan göra att problemen eskalerar än mer. Han är nu inne i en självständighetsperiod.
Sanera alla konflikter du kan, som inte gör honom illa. Undvik de saker som du vet han går igång på. Höj inte rösten, utan viska istället. När han bits eller bråkar, krama honom, bryt det tokiga beteendet hos honom, låtsas inte om det. När han gör något roligt eller bra, överskölj honom med hurrarop.
Om han sover dagtid, sluta med det och ha bra kvällsrutiner istället.
När han inte vill äta mer, tjata inte utan plocka bort maten och fråga bara lugnt om han inte vill ha mer. Det tar för mycket kraft och energi och det blir inget bra att kämpa med detta, han äter när han blir hungrig. Hoppas detta kan vara en liten vägledning.

Vänligen Carmen Wolters, BVC-sköterska på Familjeliv.se
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Tvååring med mat och sömnsvårigheter
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll