Publicerad 13 January 2014

Fotograf:

Darin: "Det krävs så lite för att förändra ett barns liv"

Så här ett par månader efteråt är Darin Zanyar fortfarande märkbart tagen av sin resa med SOS Barnbyar. Aktuell med både en TV-serie och en specialskriven låt vill han uppmana andra att också bli faddrar.
- Man kan förändra ett barns liv med så lite, menar Darin.
Själv har Darin haft fadderbarn sedan han var 17 år. Han har varit engagerad i liknande biståndsprojekt tidigare, men inget så stort som det han nu gör med SOS Barnbyar.

- Jag var velat göra något sånt här länge, berättar Darin, jag har velat engagera mig ännu mer. Att få resa dit och se med egna ögon. När jag fick förfrågan från SOS Barnbyar så passade det bra i tiden också, jag hade inget under den perioden. Så jag tackade ja. Det kändes självklart att ställa upp.

Väl på plats var Darin osäker på hur han skulle reagera. Hur han skulle ta in allt. Tanken med programmet var att alla musikerna skulle skriva varsin låt.

- Det sista jag ville tänka på var att skriva en låt, säger Darin om tiden på plats i Manila. Men när jag väl började skriva så flöt det på ganska bra. Det fanns ju mycket att skriva om. Jag hade upplevt väldigt mycket. Det var tufft.

Lever på soptipp
I första avsnittet av En resa för livet får Darin besöka barn som bor och lever på en soptipp kallad Smokey Mountain. Barnen jobbar med att elda trä för att få kol som de säljer. En fruktansvärd miljö.

- Det var väldigt tufft efter Smokey Mountain, säger Darin. På kvällen när jag kom tillbaka till hotellet, det var en riktig reality check.

Darins förhoppning med programserien är att tittarna ska få en mer personlig relation till SOS Barnbyar och till barnen. Att fler ska engagera sig och bli faddrar när de ser hur fint barnen får det i barnbyn.

- Det var skönt att hänga med barnen i SOS-byn, berättar Darin. Glädjen där gjorde att man orkade med. Man blev mycket berörd av historierna där, vad barnen varit med om.

Hus åtta
Artisterna i En resa för livet blev tilldelade olika hus i barnbyn. Darin hade hus åtta. Där bodde Angeline, som vi får se sjunga i det första avsnittet.

- Hon kollade på internet och lärde sig snabbt mina låtar, berättar Darin. Varje gång jag kom ville hon att vi skulle sjunga tillsammans.

Darin sjöng med barnen. De spelade också in en video tillsammans till Darins låt Be what you wanna be.
- Jag tyckte att texten passade så bra, menar Darin. Vi hade lite koreografi också, för många av dem gillar att dansa. De lärde sig väldigt fort.

I barnbyn spelade Darin även basket.
- Jag spelade själv när jag var yngre. Så det var kul.

Återvända?
Darin har mejlkontakt med barnbyn på Filippinerna. På frågan om han tänker resa tillbaka svara han tveklöst.
- Självklart! Det har jag lovat barnen. Jag vill åka dit om ett par år och se vad som har hänt. Se hur det går för dem.

Strax innan Darin och de andra artisterna skulle resa hem från Filippinerna kom det rapporter om oväder. Lokalbefolkningen verkade inte så oroade, de är vana vid storm, men Darin fick SMS hemifrån familjen som undrade när han skulle åka hem.
- Vi märkte inte så mycket. Vi trodde inte att det var så allvarligt.

Tyfonen
Artisterna kom iväg med flygplanet och senare samma dag slog tyfonen till. Så när Darin och de andra kom hem med tunga upplevelser i bagaget hade hela världen fokus på Filippinerna.

- Det var väldigt konstig tajming, säger Darin. Det kändes hemskt när man kom hem och fick se bilder därifrån, hur det såg ut efter tyfonen.

Tyfonen Haiyan var en av de största och allra starkaste tropiska cykloner som någonsin observerats.

- När jag var på plats tänkte jag att värre än så här kan man inte ha det, säger Darin. Sedan hände en sådan grej. De hade det redan så sjukt tufft. Då ville man ju bara stanna kvar.

Nu hoppas Darin att TV-serien och musiken ska få folk att ta steget att bli faddrar.
- Det känns lite, men gör mycket för att förbättra ett barns liv.


En resa för livet sänds tre tisdagar i TV4 med start 14 januari.

Läs mer om En resa för livet här
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Darin: "Det krävs så lite för att förändra ett barns liv"
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll