Publicerad 22 May 2014

Fotograf:

"Jag har hittat vänner för livet på Familjeliv"

Vem önskar sig inte ett härligt mammagäng att dela sina tankar och frågor med? Möt mammorna som träffades på Familjeliv och skapat vänskapsband för livet.
Det började i juli 2012, när ett gäng tjejer som nyss blivit gravida samlades på Familjeliv. De kom från olika delar av landet och var i olika ålder, men alla väntade de barn i april och gruppen döptes på Familjelivsmanér till "Aprilbebisar 2013".
- För mig var det väldigt betydelsefullt att hitta andra med samma frågor och funderingar, berättar Cecilia, en av mammorna. En graviditet är verkligen en resa och det kändes tryggt att ha dessa tjejer att hämta stöd och råd från. Många förvirrade förstagångsmammor blandat med lite mindre förvirrade omföderskor tror jag blev en trygg plattform för gruppen.

Cecilia berättar att de har hunnit gått igenom mycket tillsammans. De har haft prematurfödslar, en mamma har fått höra att hennes barn skulle dö men trotsade alla odds, mammor som helt plötsligt blivit ensamstående, ensamstående som plötsligt träffat kärleken och mycket mycket mer. Inget ämne har varit för trivialt eller för tungt att prata om.
- Bandet mellan oss växer bara starkare. Vi har blivit bästa vänner och delar med oss av erfarenheter, kunskap, glädje, sorg och förhoppningar. Det handlar inte längre endast om våra bebisar, det handlar om oss, säger Cecilia.
Hennes gruppkompis Frida fyller i:
- Att ha andra gravida, alla med beräknad förlossning i april, att vända mig till hjälpte mig mycket. Fördelen med internet är att man har alltid någon att prata med, ingen fråga eller fundering är för dum! Oavsett tid på dygnet så finns det någon online som svarar, säger hon.

Från mars fram till mitten av maj 2013 föddes bebisarna och samtalsämnena övergick från ultraljud, foglossning och cravings till förlossningar, bajsblöjor och allt annat spännande som kommer med livet som föräldrar. Nu har bebisarna hunnit fylla 1 år och den 17 maj 2014 blev det stort kalas för alla ettåringar. Medlemmarna i gruppen kom resande från hela landet och träffades i Stockholm för att fira med tårta, prata och leka.
- Vi träffades på nätet, men nu träffas vi även privat, ute i verkligheten. Det ordnas allt från träffar på tu man hand till lite mer organiserade träffar runt om i landet, säger Cecilia. Eftersom vi är utspridda i hela landet (samt Hongkong) sker träffarna lite utifrån hur långt avståndet är.

Att de funnit varandra och håller ihop tror Cecilia beror mycket på att de delar samma upplevelser och erfarenheter.
- Vi har pratat om det tidigare i gruppen och det verkar som att de flesta väljer att rådfråga gruppen i första hand. Det finns alltid någon online och det finns så mycket erfarenhet bland mammorna. Vi har ett stort förtroende för varandra och alla ser saker på olika sätt så vi kan bolla saker ur många synvinklar.
Frida håller med:
- Jag tycker att man får ett helt annat stöd i vår Aprilgrupp än någon annanstans. Vi kan ge varandra tips och bolla idéer och jag tror att man vågar vara öppnare i en internet-grupp än på sin BVC-grupp.

Idag är de ett 40-tal mammor som umgås i gruppen och de hoppas på fler gemensamma träffar framöver. Med lite pusslande och planerande så går det mesta. Men basen i deras gemenskap är stödet de ger varandra online, erfarenheterna, råden och tipsen som de delar med varandra. Det hela började på Familjeliv, men har växt och blivit en del av allas liv.
- Jag har hittat vänner för livet i den här gruppen. Tids nog börjar våra småttisar på förskola och fler och fler börjar jobba, men gruppen hålls vid liv. Vi har ett genuint intresse av varandra, inte bara det som kretsar kring våra barn. Jag har svårt att se att dessa tjejer skulle försvinna ur mitt liv, avslutar Cecilia.

Aprilmammor2013 - tråden där allt startade!

Vill du också hitta ett eget härligt gäng?
Här kan du skapa eller gå med i en medlemstråd och hitta andra som till exempel väntar barn i samma månad som dig.
Du kan också välja att skapa eller gå med i en medlemsgrupp.
Eller varför inte skapa en helt vanlig tråd?

Alla foton är tagna av: photobyjenny.se
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: "Jag har hittat vänner för livet på Familjeliv"
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll