11 barn bortförda i Göteborg: “Traumatiska upplevelser”

Elva barn har förts bort under det senaste året – det visar en ny kartläggning. Barnen betraktas fortfarande som försvunna.

Elva barn rapporteras bortförda under det senaste året, rapporterar Socialförvaltningen Sydväst, Göteborgs Stad.

“Ett bortförande mot barnets vilja innebär också många gånger traumatiska upplevelser med långtgående konsekvenser för barnets psykiska och fysiska hälsa.”, skriver Socialförvaltningen Sydväst i ett tjänsteutlåtande.

Det handlar om elva barn som, enligt Göteborgs Stads kartläggning “Saknade barn utifrån hedersrelaterad problematik”, förts bort under perioden 1 oktober 2020 till och med september 2021. Under samma period i fjol rapporterade man om nio bortförda barn.

Barnen som ingår i den senaste kartläggningen är alla under 17 år. Åtta av de elva barnen är flickor.

Bortförda under skollov

Socialförvaltningens har även kartlagt de orsaker som ligger bakom bortförandet av barnen. Orsakerna ska bland annat handla om könsstympning, bortgifte och “uppfostran”. Sju av de elva barnen ska ha förts bort i samband med skollov.

Finns ingen information om barnen

Rapporten redovisar även vilka länder som barnen ska ha förts till. Åtta av de elva barnen ska ha förts till Somalia, två till Irak och ett ska ha förts till Storbritannien.

Samtliga barn är fortfarande försvunna. Socialtjänsten meddelar att det inte finns någon information om att något av de elva barnen har kommit tillbaka till Sverige igen – barnen betraktas fortfarande som bortförda.

Socialtjänsten har inlett utredningar i alla ärenden. I sju av fallen har en polisanmälan gjorts.

Källa: DN