Familjeveckan slopas i nya budgeten: "Felprioritering"

Regeringens förslag om att göra det möjligt för föräldrar att var lediga sex dagar extra per år slopas med den nya budgeten.

Regeringens förslag om att införa en familjevecka slopas.

Tidigare i år föreslog regeringen att en så kallad familjevecka skulle införas. Förslaget innebär att en familj med två föräldrar får sex dagar, alltså tre dagar vardera, extra ledigt per år. Familjer där en förälder har ensam vårdnad får totalt sex dagar. Reformen omfattar vårdnadshavare till barn mellan 4 och 16 år.

Skulle underlätta för familjer och vårdnadshavare

“I vårt starka samhälle ska du som förälder både kunna jobba heltid och ha barn – utan att behöva slå knut på dig själv eller gå ner i arbetstid”, skriver Socialdemokraterna om familjeveckan på sin hemsida.

Med hjälp av familjeveckan vill regeringen underlätta för de familjer och vårdnadshavare som “kämpar med att kombinera arbetslivet med familjelivet”.

Familjeveckan slopas med budgeten från M, KD och SD

Men när budgetförslaget från M, KD och SD röstades igenom i slutet av november var det bara avvisningar rörande familjeveckan som syntes. Förslaget om att införa en familjevecka slopas alltså i och med den nya budgeten.

“Motionärerna avvisar regeringens förslag om familjevecka som de bedömer som en felprioritering och en kostsam reform. I stället bör resurser avsättas för reformer som ökar tryggheten och för att fler ska kunna försörja sig själva i stället för att leva på bidrag, bl.a. föreslås att skatten för pensionärer sänks”, står det i oppositionspolitikernas budgetförslag.

Familjeveckan skulle börja gälla den 4 april 2022 och skulle, enligt regeringens hemsida, kosta 3,2 miljarder kronor under 2022.