Publicerad 4 December 2013

Sover mitt barn för mycket?

Fotograf:

Familjeliv i samarbete med Pampers Sover mitt barn för mycket?

Strider vid läggdags är väldigt bekant bland föräldrar. Men tänk om problemet inte är för lite sömn, utan för mycket?
Fråga: Mitt 16 månader gamla barn sover tolv timmar varje natt och ytterligare ungefär två timmar mitt på dagen. Är det normalt?

Svar: Det enkla svaret är ja - ditt barns sömnmönster låter alldeles normalt. Hur mycket ett småbarn behöver sova och om den sömnen är i ett sträck eller fördelat på flera kortare sovstunder varierar från barn till barn. Som sagt, ett typiskt småbarn i ditt barns ålder sover antagligen 13 timmar per dygn, med en eller fler sovstunder om en till två timmar vardera.

Den enda anledningen till oro vore om ditt barn verkar övertrött när hon är vaken, trots allt sitt sovande. Är hon ett aktivt barn som leker glatt när hon är vaken? Eller blir hon lätt trött och verkar utmattad hela tiden? Även om man förväntar sig att ett trött litet barn inte ska ha någon energi kan ett litet barn som kämpar med trötthet faktiskt bli hyperaktivt, grinigt eller få extrema beteenden.

Om du misstänker att ditt barn är övertrött trots all sömn, fråga din husläkare. Många sjukdomar kan orsaka trötthet och det är värt att kolla upp det för att vara säker. Men om ditt barn är glatt, friskt, energiskt och livligt finns det ingen anledning att oroa sig.

Allt eftersom ditt barn blir lite äldre kan du förvänta dig att hennes sömnmönster fortsätter att förändras. En typisk tvååring behöver ungefär elva till tolv timmars sömn, plus en sovstund på två timmar. När hon är tre år är hon kanske nere på tio eller elva timmar per natt med en sovstund på två timmar. Och när hon är fyra eller fem år sover hon kanske inte alls på dagen längre.

Till dess, försök att inte nämna att ditt småbarn är en sådan sjusovare framför andra föräldrar - särskilt inte för de som har påsar under ögonen!
Textstorlek 1 2 3

Innehåll