Publicerad 4 December 2013

Fotograf:

Familjeliv i samarbete med Pampers Så skapar du sovrutiner för ditt barn

Rutin är nyckeln till bebisens utveckling. Att få ordning på en rutin för läggdags med ditt spädbarn hjälper hen inte bara att somna, utan även att fortsätta sova.
Är du trött? Med största sannolikhet. Livet med en nyfödd bebis kan vara tufft, men att skapa en nattningsrutin kommer att hjälpa din bebis att somna - och att fortsätta sova. Men hur skapar du bäst en nattningsrutin för ditt spädbarm?

Även om de flesta spädbarn inte kommer att få en regelbunden sömncykel förrän vid sex månader bör nyfödda sova omkring ungefär 16-17 timmar per dygn, i så mycket som en-två timmar i taget.

En sömnrutin kommer att hjälpa ditt nyfödda barn att få den sömn hen behöver. Följ dessa tips för att skapa en rutin som passar ditt barn.

Börja med att göra i ordning miljön
Ingen kan sova i ett rum fullt av distraktioner, och ditt barn är inget undantag. För både säkerhet och sömn bör du förvara alla leksaker utanför barnets spjälsäng. Även mindre gosedjur. Ställ också spjälsängen undan från fönster eller dörrar som kan släppa in ljus, ljud eller drag.

Lägg hen vid rätt tid
Det är bäst att lägga ditt barn i sängen när hen är trött, men fortfarande vaken. Om du håller eller vaggar ditt nyfödda barn tills hen sover helt kanske barnet inte somnar om utan samma typ av stimulans om barnet vaknar på natten.

Om ditt barn inte somnar om av sig själv bör du försöka att inte överstimulera hen när du går in. Det är bäst att hålla ditt barn så trött som möjligt när hen vaknar, så att det inte är omöjligt för hen att somna om.

Sköt om ditt barn innan läggdags
Har du bytt blöja? Har hen fått mat? Genom att skrika talar ett spädbarn om att hen är blöt eller hungrig, så det är viktigt att ta hand om sådana saker innan du lägger hen (annars kommer hen inte att sova särskilt länge).

Var konsekvent
Det här gäller särskilt för småbarn som bättre förstår konceptet med en faktisk läggningstid. Med ett nyfött barn kan man genom att försöka ha en konsekvent läggningstid hjälpa barnet på vägen till en fast rutin och hälsosamma sovmönster. För din egen hälsa och uthållighet kan du försöka ligga ner och slappna av med ditt barn vid samma tider varje dag, även om du inte tänker sova med hen.

Undvik stimulans
Det är viktigt att skilja på sovtid och lektid. Det betyder att du borde hålla lekperioderna så korta som möjligt före sovtid. Försök att leka med ditt barn under dagen, snarare än på kvällen, eftersom det bör bidra till att förlänga den tid som hen sover under dagen och säkerställa längre sovtider på natten.

Vad du än gör, ha tålamod. Att ha ett nyfött barn är en av de mest fantastiska perioderna i ditt liv, men det kan också vara stressigt, särskilt om du får lite sömn. Om du arbetar med att skapa en rutin för när barnet ska lägga sig, bör ni båda kunna få mer regelbunden sömn inom ett par veckor.

Familjeliv i samarbete med Pampers
Textstorlek 1 2 3

Innehåll