Så får du till en billigare jul – privatekonomens 4 smarta tips

Slipp julklappshetsen och undvik orimliga förväntningar hos barnen. Här är privatekonomens Annika Creutzers smarta tips för en billigare (rimligare) jul!

Rimliga förväntningar kan vara ett bra sätt att få till en billigare jul.

Nästan 1000 kronor per barn – enligt forumet

963 kronor – det är vad föräldrar i genomsnitt lägger per barn i julklappskostnader enligt en egen undersökning på forumet. Det är mer pengar än vad samma föräldrar lägger på födelsedagspresenter.

För många är julklapparna ett stort dilemma. I Familjelivs forum diskuterar man hur mycket pengar som läggs på julklappar till barn i olika åldrar, men även svårigheterna att hålla kostnaderna nere.
– I år lägger vi cirka 1200 kr per barn. Det är ungefär samma summa som förra året. Jag känner en liten press att köpa dyrare julklappar då mina andra syskon köper betydligt mer julklappar till sina barn, men jag känner att jag inte vill skämma bort dem. Jag vill att de ska vara nöjda med de dem får, skriver signaturen Sasso.

Läs också: Hur mycket ska barnen betala för att bo hemma?

Här är ekonomens tips på billigare jul

Just pressen från andra är något som brukar trigga julklappsköpen, berättar Annika Creutzer som är expert på privatekonomi.

1. Kom överens innan om budget och antal

– Ett bra tips till familjer som firar jul tillsammans med släkten är att man redan innan kommer överens om hur den gemensamma julklappsutdelningen ska fungera. Bestäm att ni i år delar ut ett visst antal paket eller för en jämförbar summa tillsammans och så öppnar man de resterade paketen hemma, säger Annika och fortsätter:

– Det är inte ovanligt att man har olika förutsättningar och syn på mängden julklappar inom familjen. För barnen är julen en stor anspänning i alla fall och det måste inte förvärras av att julklappsutdelningen blir en intern tävling.

2. Prata rimligt kring barnens önskelistor

Det kan även vara bra att i förväg förbereda barnen. Annika Creutzer tycker att det är bra att prata med barnen om deras önskelistor när de är nyskrivna.

– Fundera tillsammans på om allt på listan är prylar som barnet vill ha och varför. Prata om att en önskelista är just någon man önskar och hoppas på att få och att det inte innebär att man automatiskt får dem. Det är inte självklart för alla barn att se skillnaden mellan att önska och att få, sen är något de kan glömma från år till år.

3. Ta snacket om pengar – med barnen

Julen kan även vara ett bra tillfälle att få barnen att förstå pengars värde.
– För de mindre barnen kan det handla om att jämföra värdet på olika prylar. Har man lite äldre barn tycker jag att man ska göra dem införstådda i familjens ekonomi. Våga säga, ”det här har vi inte råd med eller nu sparar vi pengar så att vi kan göra den där efterlängtade resan tillsammans”.

Har du några tips på hur man kan lära barn om pengars värde, som man kan ha användning av året runt och inte bara till jul?

– Jag tycker vecko- och månadspeng är ett jättebra sätt att lära barn om pengars värde. Inte bara ge dem en summa varje lördag till lördagsgodis utan aktivt visa att man kan använda hälften och spara resten till något man längtar efter. Sen tycker jag att det är viktigt att man håller sig till den summan och inte sticker till mer hela tiden, utan få barnet att förstå att man inte kan få allt.

4. Var en vuxen förebild

Annika tipsar också om att vara en god förebild när det gäller presenter och paket. Som vuxen måste du till exempel inte köpa något att ge bort. När du vill ge en present ta med något du gjort själv, så som hemmagjord sylt eller nybakt bröd.
– Ofta glömmer vi vuxna bort hur uppskattat det är att ge bort något vi själva har gjort. Uppmuntra och visa glädje för att både ge och få saker som du eller barnen gjort själva. Det visa att gåvor inte handlar om pengar utan glädjen att ge.