• Äldre 24 Sep 07:10
    105319 visningar
    51 svar
    51
    105319

    Ni som fått cytotec....långt och lite äckligt...

    För ett par tre veckor sedan var vi på vårt första ultraljud...där det konstaterades att ngt inte stämde...fick ny tid veckan efter där det då kunde klargöras att lilla pyret slutat leva i bebisvecka 5. Det har verkligen varit en känslomässig bergochdalbana. Läkaren gav min kropp en vecka på sig att sköta utstötningen själv annars skulle jag måsta skrapas. På måndagen efter började jag blöda...men det var bara ngr droppar och slutade lika snabbt som det började. Ringde in och fick en tid på tisdagmorgon för koll.

    Då gav läkaren mig cytotec för att livmodern skulle öppnas och det skulle stötas ut. Det var det värsta jag någonsin varit med om, jag var inte beredd på den smärtan och ingen värktablett eller ngt hade han skickat med mig hem. Jag låg hemma och skrek och kräktes och blödde ngt enormt. Vid två tillfällen kom det stora klumpar av blod ur mig och jag tänkte då att nu kan det inte finnas mer. På onsdagen var jag hemma och vilade och blödde lite som vanligt vid mens och hade inte ont alls. Hade tid för efterkoll igårmorse och fick då beskedet att jag inte skulle behöva skrapas.

    Sedan när jag kom hem så började smärtan i livmodern att tillta ngt så hemskt...och än en gång fick jag gå igenom samma sak. Hade andra värktabletter hemma som jag tog och ringde in på specMVC. De sa att om smärtan inte avtog av tabletterna så skulle jag måsta åka in och skrapas. Som tur var kom min mamma och var med mig och hjälpte mig genom det hemska och än en gång stöttes två stora klumpar av blod ur mig. Sedan somnade jag av ren utmattning.

    Ni som har fått cytotec, hur har det varit för er? Har ni måstat åka in och skrapa ändå? Har det återkommit som för mig? Hur mycket kan det egentligen finnas kvar?

    Ska ringa in för att få en ny tid för koll idag...men är livrädd att måsta skrapas. Det känns som om det får räcka nu. Jag vill bara att det här ska vara över...

    Jag kan inte sova och sitter därför här...hoppas det är ngn annan som är vaken också...

  • Svar på tråden Ni som fått cytotec....långt och lite äckligt...
  • Fru Karlss­on
    Äldre 24 Sep 07:15
    #0

    önskar jag kunde hjälpa dig, men jag har ingen erfarenhet av detta.

    ville dock bara säga att det finns ngn vaken, som känner med dig, och tycker att livet är orättvist när sånt här händer människor.

    kram!
    Jess

  • lens
    Äldre 24 Sep 07:34
    #0

    Jag har också en ruskig upplevelse med cytotec! Jag var i 13:e veckan och började blöda och fick därför en tid hos en gynläkare. Han konstaterade ett MA och jag fick tid redan dagen efter. Jag kom in och fick en vaginal tablett av någon sort som skulle sätta igång blödningen(minns inte namnet ) och fick ligga inne i tre-fyra timmar. Det var sagt att jag skulle blöda "som en mens" ungefär. Efter fyra timmar kom det bara en pytteskvätt och då fick barnmorskan order av gynläkaren att ge mig en cytotec och skicka hem mig!

    Hemma trodde jag att jag skulle förblöda minst sagt! Livmodern krampade i flera timmar och vid varje sammandragning fick jag gå på toa och byta mina nattbindor(!!) för att inte förstöra sängen och mot slutet av denna pärs var jag så matt att jag vid ett tillfälle höll på att svimma på toaletten.
    Jag låg säkert till sängs hemma i tre-fyra timmar med detta. Sambon försökte så gott han kunde att klappa lite på mig och hålla om mig och så och får jag välja så kommer jag aldrig att ta cytotec igen!!!!!!!!!!!!!

    På mitt återbesök fick jag träffa en annan gynläkare och hon sade bara att lilla gumman du skulle ha ringt... Men det är väl det sista man tänker på när läkare har skickat hem en! Jag trodde ju att jag var tvungen att ha så förbannat ont ju!!! Sen erkände hon att det var korkat att ge tabletterna i den ordningen jag fick dem... Men det tänker jag inte rota mer i! Allt hade dock inte kommit ut utan jag fick läggas in igen med tablett nummer 1 (inte cytotec) i fyra timmar sedan skulle jag inte kollas mer. Efter en månad fick jag komma tillbaka och göra ett gravtest för att kolla om hcg nivån var normal igen och det var den. Men det gjordes inget ultraljud. Första mensen fick jag 39 dagar efter att jag slutat blöda, vilket är min längsta menscykel i normala fall) och i den mensen var det också klumpar så jag misstänker i allafall att inte allt hade kommit ut.

    Hoppas att du är nöjd med svaret! Jag vet vad du går igenom, stackars lilla du!
    KRAM!

  • Äldre 24 Sep 08:29
    #0

    lens,

    jag fick fyra vaginala cytotec på en gång...det här vill jag aldrig mer vara med om.

    Hur har du hanterat sorgen efter detta? Funderar på om jag ska gå och prata med en kurator...det där väntrummet på specMVC är numera bara förknippat med ångest för mig.

  • JonnaT
    Äldre 24 Sep 09:58
    #0

    Jag arbetar med Cytotec kan man säga...
    då jag haft hand om tjejer som kommer för medicinsk abort och får Cytotec tycker jag det är synd att det bara är dom här hemska upplevelserna som "kommer ut".
    Det finns många som det fungerar jättebra för, dom blöder normalt och har inte hysteriskt ont. Men hur läkemedel verkar för olika människor är ju självklart väldigt individuellt.
    I min egen lilla teori så är det även det känslomässiga som spelar in i hur man reagerar på tabletterna också; om det är känslomässigt jobbigt reagerar kroppen även på det.
    Självklart ska man höra av sig om man reagerar med onormal smärta och stora blödningar med svimningskänsla. På sjukhus kan man få hjälp med smärtlindring i form av Morfin mm.

    Hoppas det går bra för dig idag!

  • Äldre 24 Sep 12:36
    #0

    JonnaT,

    det var inte min mening att klanka ner på cytotec. Jag är väldigt glad att jag slapp skrapas. Men undrar bara hur andra upplevt det med cytotec, om min kropps reaktion var normal eller om det hör till ovanligheterna? Fast å andra sidan har jag förstått att missfall gör ont...med eller utan cytotec...och så klart att när man är så ledsen som man är vid missfall...ökar nog inte smärttröskeln. Har varit på kontroll idag igen nu, och det finns inte mycket kvar enligt läkaren och jag skulle med största sannolikhet klara detta utan större fysisk smärta...

  • Kisen
    Äldre 24 Sep 12:46
    #0

    Jag fick också cytotec efter ma men jag hade inte alls så ont, men jag fick smärtstillande med hem! ska in på återbesök på måndag och hoppas att allt har kommit ut så jag slipper skrapas!

  • Vår
    Äldre 24 Sep 13:04
    #0

    För exakt en vecka sedan fick jag Cytotec pga MA. Jag åkte akut in på KK för att jag fått pyttesmå blödningar. Det konstaterades MA och jag skulle få Cytotec. Men jag fick ett eget rum på avdelningen, fick dem vaginalt och sedan skulle jag bara vänta tills kroppen stött ut resterna. Fick väldigt ont ett tag, men då kom systrarna med varma handukar och en värktablett. Jag blev verkligen väl omhändertagen, även om upplevelsen var hemsk. Fick inte åka hem från sjukhuset förrän alla klumpar kommit ut och blödningarna avtagit, då skrev en läkare ut mig. Vad väldigt olika det verkar vara. Även om jag inte vill gå igenom det igen så kan jag ju säga att jag inte har dessa negativa kommentarer att säga om ingreppet.

  • lens
    Äldre 24 Sep 13:43
    #0

    Blossom,
    jag pratade med min gynläkare som undersökte mig och det han berättade om kroppen och varför man får missfall övervägde besvikelsen över att inte få den efterlängtande bebisen när jag hade tänkt. Jag kan inte direkt prata om sorg i det här fallet eftersom jag tyckte att det skedde så pass tidigt. Jag har ju bara vetat om der i 5-6 veckor då.
    Nu har jag ju hunnit få ett till regelrätt MF efter denna händelsen men redan i vecka 8 och då kändes det också mest besviket.

    Hoppas att det går bra för dig Blossom! Sök kuratorshjälp om du behöver det!

    Vår,
    jag måste nog hålla med dig om själva ingreppet så att säga. Jag har aldrig själv skrapat mig men vänner har berättat om nedsövningar och smärta som är bra mycket värre än det jag var med om. Det jag tyckte var allra värst var att de sa åt mig att jag skulle blöda som en mens och ha ont som en mens, och det stämde ju inte alls!!! Skulle läkaren inte ha skickat hem mig hade jag också varit nöjdare än jag är idag. Men sättet är nog iallafall att föredra framför mer "mekaniska" ingrepp!

    Hoppas att det går bra för dig Blossom!

  • aanna
    Äldre 25 Sep 17:17
    #0

    Jag vill bara skicka en stor, varm och medkännande kram till dig. Jag tycker väldigt synd om dig.
    Stor kram

  • Äldre 25 Sep 17:34
    #0

    Men hallå i nattmössan, vilka pappskallar till läkare har ni stackare råkat ut för egentligen?????

    Tills jag läste detta trodde jag att JAG råkade illa ut...

    Jag blev hemskickad med Cytotec vid konstaterat MA i v 13. Jag fick även med mig hem maxdos Panodil och maxdos Citodon med order att ta dem samtidigt med Cytotectabletterna.

    Det som inte funkade för min del var att det tog 3 ggr så lång tid innan tabletterna verkade som det stod i den medföljande instruktionen. Det smärtstillande hade givetvis släppt då, och timmen innan min sambo återkom med mer var inte kul alls kan jag säga-gjorde mer ont än jag hade under min förlossning.

    Men så fort värktabletterna kickade in igen så var det okej även om jag fick bo i badrummet i några timmar innan det värsta gick över.

    (Sen gjorde de bort sig på ett par andra sätt också vid efterkontrollerna men det är inte relevant för det här-jag slapp skrapning i alla fall)

    Allra sämst tyckte jag var bemötandet jag fick när jag försökte rapportera att effekten av tabletterna överhuvudtaget inte kom inom det intervall som stod i instruktiohnen-det är VISS skillnad på 4-6 timmar och 15!!! Och på det svarar läkarna "jaså"-inte kunde man tänka sig att de visar något intresse för att uppdatera instruktionen (som dessutom innehöll ett par andra fel).

    Eftersom allt inte var ute fick jag även en andra omgång Cytotec att ta oralt i tre dagar och de hade ingen effekt alls fast jag tog dubbel dos andra dagen.

    En opålitlig produkt är min utvärdering av Cytotec och jag kommer definitivt att välja skrapning om det blir aktuellt någon mer gång.

Svar på tråden Ni som fått cytotec....långt och lite äckligt...