Spänd väntan på Skatteverkets svar
Forum Familjerätt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • flytta till annan stad

  Tor 3 aug 2006 20:47 Läst 1302 gånger Totalt 24 svar
  olyckl­igman
  Visa endast
  Tor 3 aug 2006 20:47

  Hej!

  Vi är ett par som håller på att bryta.
  Min tjej vill flytta till en annan stad för att börja ett nytt liv. Hon säger att vår lilla pojke (8 månader) ska flytta med henne. Jag kan få komma till dom ibland och hälsa på om jag har tur.
  Får man göra så?
  Kan jag göra något?
  Har jag (pappan) någon chans att få ensam vårdnad?

  Jag behöver hjälp.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-08-03 21:04:16:
  Tack för snabba svar.

  Vi har dock inte skillt oss ännu.
  Hur är det med vårdnaden då?
  Hur blir det när vi väl skickat in papprena? Blir det delad automatiskt eller måste man ansöka å sånt?
  Kan man ansöka om bidrag för advokat?

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-08-03 21:11:57:
  Snälla, svara snabbt!!!

  Vi har dock inte skillt oss ännu.
  Hur är det med vårdnaden då?
  Hur blir det när vi väl skickat in papprena? Blir det delad automatiskt eller måste man ansöka å sånt?
  Kan man ansöka om bidrag för advokat?

 • olyckl­igman
  Visa endast
  Tor 3 aug 2006 22:02 #11

  Vet ingen bra advokat... å sen har jag dåligt med pengar!
  Kan man söka bidrag?

 • Tor 3 aug 2006 22:09 #12

  Som jag skrev förut. Man får inte ensam vårdnad bara för att man vill det. Gemensam vårdnad så länge inte en av föräldrarna är olämplig.
  Om ett barn där båda föräldrarna har vårdnaden ska flytta måste alltid båda vårdnadshavarna skriva under.
  Och som sagt, du kan få hjälp via din kommun exmeplevis genom socialtjänsten. Prata med dom, de vet. Kostar inget.

 • FaRieT­aLe
  Visa endast
  Tor 3 aug 2006 22:16 #13

  Hon FÅR helt enkelt inte flytta. Du måste skriva under adressändringen för ert barn först. Annars åker inte barnet någonstans. That´s it.

  Nu vet jag ju inte vilken stad du bor i men jag brukar aldrig vara sen och ringa familjerätten och höra med dem i frågor jag har och de är alltid trevliga.
  Gör som så imorgon att du ringer till kommunen och ber att få tala med någon på familjerätten där.
  Förklara för dem hur det ligger till och berätta din oro inför att modern faktiskt ska flytta till en annan stad men det vill inte du i och med att det betyder att du inte kan träffa ditt barn så ofta.
  Det kostar absolut inte något alls och de hjälper dig med hur du kan gå till väga. Vad du bör tänka på m.m.

 • Secret­1
  Visa endast
  Tor 3 aug 2006 22:21 #14

  Nu har jag inte läst allt men om boendeföräldern vill flytta och umgängesföräldern motsätter sig det , så kommer ändå boendeföräldern få sin vilja igenom, tex genom att bevisa att det är bättre för barnet men större lägenhet etc etc. INGEN kan tvinga nån att bo kvar.

 • Tor 3 aug 2006 22:29 #15

  Min mans ex tog deras gemensamma barn och flyttade ca 40mil, utan att han godkände det. Han skrev heller inte på nåt papper om flyttning, utan skattemyndigheten gick då in och folkbokförde barnet hos mamman, för barnet måste bo nånstans....

  Vad ingen förklarade för honom när ex flyttade, var att han kunde ha gått till tingsrätten för att begära boendet på barnet och då hade han med största sannolikhet fått det med, eftersom det räknas som ett brått att bara ta ett barn och flytta utan att man har kommit överäns om det.....

  Så ts skulle hon mot förmodan ändå flytta med erat barn, så skaffa en advokat(har du nån försäkring brukar det täcka sånt)och gå till tingsrätten på engång och begär boendet.....Om hon flyttar och det går för lång tid och barnet har hunnit rotat sig så blir det svårare att få igånom ett boende för mig....

  Det vet jag, för det har min man råkat ut för...När han fick reda på att han kunde ha gått till tingsrätten för att begära boendet, så hade det gått för lång tid ansåg våran advokat. Hade han sökt det när hans ex flyttade så hade det inte varit några problem, enligt advokaten.

 • Fre 4 aug 2006 02:02 #16

  Besök www.pappaliv.se som är en hemsida för pappor i tvist om barn. Det är framför allt i början viktigt att åtminstone inte göra fel saker. Tyvärr är det till nackdel för dig att lämna lägenheten till mamma+barn eftersom barnet är skrivet där, likaså att godkänna en flyttanmälan för barnet.

 • öland3­0iår
  Visa endast
  Fre 4 aug 2006 09:24 #17

  När barn föds blir man ju kallad till soc. för att skriva på att man vill ha gemensamvårdnad. Det gör ju de flesta. Om ni gjort det består den gemensamma vårdnaden. Om ni inte gjorde det är modern ensam vårdnadshavare, och Då måste du ansöka om gemensam alternativt egskild (som kanske är omöjligt att få för din del hon måste vara mkt mkt olämplig isf.) Jag har hört att man får flytta 10 mil utan den andre förälderns vilja. Men du måste ändå skriva på för att barnet ska få plats i barnomsorg o skola. Lycka till!

 • Fre 4 aug 2006 10:47 #18

  Har mamman varit hemma med barnet sedan förlossningen? Då kommer du inte kunna få ensam vårdnad, om du inte kan bevisa att hon är olämplig förälder. Det rekommenderas inte, för då kommer ni aldrig att kunna prata med varann igen.

  Är ni gifta har ni och får ni automatiskt gemensam vårdnad vid skilsmässa.

  Hur långt bort ska hon flytta? Är det under 10 mil så får du hämta och lämna enligt praxis och får umgänge varje helg en övernattning från 1 års ålder. Det rekommenderas 1 övernattning per år (ex 2 nätter för 2-åring) och tätt umgänge.

  Ni kan säkert komma till andra lösningar, ovan är bara praxis.

  Kontakta en advokat. Du har rätt till rättshjälp om du har låg inkomst eller saknar hemförsäkring. I hemförsäkringen ingår rättsskydd. Det står i dina hemförsäkringsvillkor vilka självrisker du har.

 • Fre 4 aug 2006 10:50 #19

  Ta kontakt med en advokat INNAN ni skiljer er och hon flyttar..... Om hon väl hunnit flytta är det en desto svårare kamp för en pappa att kämpa för sitt barns rätt till två föräldrar.... Skulle det bli en ful kamp så är det bättre att ligga steget före...

 • Fre 4 aug 2006 10:51 #20
  ängeln 25 skrev 2006-08-03 22:00:31 följande:
  Jag tror man får flytta till annan stad men den får inte ligga mer än ca 40mil bort eller om det var 20... Men ring en advokat och fråga ..Lycka till
  Tror faktiskt att man får flytta hur långt man vill.

  Om du inte skriver på flyttanmälan, så kommer Skattemyndigheten att göra en utredning. De kommer att följa lagen som säger att en person ska vara skriven där denne bor. Om du vill överklaga beslutet, får du gå till domstol. Summa... att du lika gärna kan skriva på.

  Mamman kan inte diktera villkoren för umgänge. Boka tid i Familjerätten. Där får ni (förhoppningsvis) bra hjälp. Små barn ska ha tätt umgänge med den förälder den inte bor hos. Ni får hjälp av den familjerätt i den kommun där barnet är skrivet nu, dvs där du bor. Om familjerättssekreteraren är "knäpp" så byt! Det finns bra och det finns dåliga.
 • Anonym (tips)
  Visa endast
  Fre 4 aug 2006 12:20 #21

  Hej!
  Vill bara upplysa om att det faktiskt finns sätt att undkomma regler som att bägge föräldrar måste skriva på lappar ang flytt. Jag hade själv problem med detta då jag och min dotter skulle flytta till min sambo. Min dotters pappa skrev inte på flyttpappren. Då använde jag mig av "särskild postadress" på den nya adressen, hyrde ut min lgh i andra hand men stod fortfarande skriven där. På detta sätt kunde jag och min dotter flytta till min nya sambo, få posten dit utan att min fd behövde skriva under några papper. kolla med dom på adressändring vad som gäller...

 • Fre 4 aug 2006 12:24 #22

  Tips

  Inte särskilt schysst sätt... o säkert inte lagligt heller... Finns ju en anledning till att båda vårdnadshavarna måste skriva under....

 • Anonym (tips)
  Visa endast
  Fre 4 aug 2006 12:49 #23

  Kanske inte helt juste, men vägrar men att skriva under sådana papper så måste man ju agera och göra vad man kan. är lagligt. Så om möjlighten finns, och det inte finns någon annan utväg...
  Jag pratade även med skattemyndighten om detta och vad som händer om man vill flytta om sitt ex vägrar skriva på. Svaret jag fick var: " flyttar boföräldern kan ju inte barnet bo kvar själv på adressen... vägrar andra föräldern att skriva på kommer skattemyndighten att godkänna flytten så småningom men det tar längre tid"
  Så inget olagligt alltså.

 • Fre 4 aug 2006 16:25 #24

  Jojo... fast om man har gemensam vårdnad så ska man ju samarbeta... o vill den ena med legitima skäl inte att man ska flytta så kan man ju inte bara göra det... Går ju emot hela principen med gemensam vårdnad.

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!